Ο Γιώργος Χελάκης τώρα διάβασε τα σχετικά στοιχεία και τα παραθέτει ως τροφή για σκέψη των αναγνωστών με την κρυφή ελπίδα ότι ίσως πέσουν και στην αντίληψη των κυβερνητικών υπευθύνων

Ας αναφέρουμε καταρχάς τα αυτονόητα. Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι η πρόληψη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιλεκτική αποψίλωση ξερόχορτων και μικρών φυτών αποτελεί σημαντική πτυχή της μείωσης του κινδύνου πυρκαγιάς. Στην πόλη Σάντα Χουάνα της νότιας Χιλής, που επλήγη σοβαρά από τις πυρκαγιές φέτος, οι ντόπιοι έχουν μια ειδική ομάδα εργασίας που βοηθά στην καταπολέμηση των πυρκαγιών: Ενα κοπάδι κατσίκες. Τα παμφάγα ζωντανά έχουν ήδη σώσει το δάσος του Τσακάι μια φορά, προστατεύοντάς το από τις δασικές πυρκαγιές του Φεβρουαρίου, που πυροδοτήθηκαν από καύσωνες και μια πρωτοφανή ξηρασία και άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και σχεδόν 4.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα που κατακάηκαν στη νότια και κεντρική Χιλή. «Το πάρκο περικυκλώθηκε από φλόγες, αλλά κατέληξε να είναι το μόνο πράσινο σημείο που είχε απομείνει», είπε η Ροσίο Κρούσες, συνιδρύτρια του πάρκου και του «Buena Cabra», του προγράμματος που χρησιμοποιεί πυροσβεστικές κατσίκες για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Η τεχνική, που χρησιμοποιείται επίσης στην Πορτογαλία και την Ισπανία, βασίζεται στη χρήση κατσικιών για τον έλεγχο των ξηρών βοσκοτόπων και άλλης βλάστησης που τροφοδοτεί τις δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι. Τα περιττώματα κατσίκας βοηθούν επίσης στον εμπλουτισμό του εδάφους και στην πρόληψη της περαιτέρω διάβρωσης. «Η φωτιά έφτασε στο δάσος μας, αλλά μόνο η πρώτη σειρά δέντρων επηρεάστηκε πραγματικά, λιγότερο από το 10% του πάρκου», είπε η κ. Κρούσες, προσθέτοντας ότι ξέσπασαν μικρές πυρκαγιές αλλά δεν προχώρησαν λόγω της ελάχιστης βλάστησης. Τα τελευταία χρόνια, τα ρομπότ καθαρισμού βλάστησης, έχουν κάνει την εμφάνισή τους λειτουργώντας από κοινού με τα drones. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χαρτογραφούν τις περιοχές υψηλού κινδύνου από ψηλά και τα ρομπότ ξεριζώνουν τη χαμηλή βλάστηση σε αυτές τις περιοχές. Ωστόσο, μέχρι τα ρομπότ καθαρισμού της βλάστησης να γίνουν πιο εμπορικά βιώσιμα, ορισμένοι φορείς διαχείρισης πυρκαγιών βασίζονται σε παραδοσιακές τεχνικές όπως το βόσκημα κατσικιών και προβάτων στις περιοχές αυτές ρίχνοντας τα επίπεδα χαμηλής βλάστησης. Για τη σημασία των κατσικών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών έγραψε Γιάννης Παπαδημητρίου. Στην Ελλάδα οι ιθύνοντες δεν είδαν σοβαρά την πρότασή του.

Αντίθετα με τους ομολόγους τους στην πολύπαθη από τις πυρκαγιές Καλιφόρνια, που είδαν τις κατσίκες σαν «το νέο όπλο» για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. «Σε όλη την πολιτεία» στην αμερικανική Δύση, οι κατσίκες βόσκουν ελεύθερα, καθαρίζοντας «τις πλαγιές και τις δύσβατες περιοχές», αναφέρει το BBC . Η CalFire, η υπηρεσία πυρόσβεσης της πολιτείας, έχει επίσης «διανείμει έναν αριθμό επιχορηγήσεων σε πόλεις για τη χρηματοδότηση δοκιμών βοσκής κατσικιών». Στο Glendale, μια πόλη στην κομητεία του Λος Άντζελες που έχει αξιολογηθεί ως ζώνη «πολύ υψηλού κινδύνου», 300 κατσίκες χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα για να καθαρίσουν περίπου «5,6 εκτάρια σε διάστημα δύο εβδομάδων», «εργαζόμενες σκληρά στις κορυφές του όρους Verdugo», αναφέρει το κανάλι. «Η υποδοχή είναι εξαιρετικά θετική όπου κι αν πάμε », σημειώνει ο Michael Choi, το αφεντικό της Fire Grazers Inc, μιας οικογενειακής επιχείρησης που νοικιάζει κατσίκες σε δημοτικές υπηρεσίες, σχολεία και ιδιώτες πελάτες. Και η ζήτηση είναι τέτοια που η εταιρεία, που έχει 700 κατσίκες, σκέφτεται να επεκτείνει το κοπάδι της, διευκρινίζει το BBC.

Η ιδέα είναι απλή: οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από πυρκαγιές «παραδίδονται» στα ζώα που βόσκουν, τα οποία μασάνε και ποδοπατούν την ξηρή βλάστηση που διαφορετικά θα μπορούσε να συσσωρευτεί ως καύσιμη ύλη για πυρκαγιές. Είτε τα ζώα είναι ημιάγρια, είτε επιβλέπονται από κάποιον βοσκό που συνήθως παίρνει χρήματα για τον κόπο του, η καλή δουλειά που γίνεται συνήθως αφήνει πίσω της ένα τοπίο που μπορεί να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη. Όπως μεταδίδει ο Guardian, στη Βαρκελώνη, το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε στο πάρκο Collserola, έναν χώρο πρασίνου 8.000 στρεμμάτων που βρίσκεται πάνω από την πόλη και στον οποίο εκδηλώνονται κατά μέσο όρο 50 πυρκαγιές ετησίως, λέει ο Eloi Badia, δημοτικός σύμβουλος της Βαρκελώνης για την αντιμετώπιση έκτακτων κλιματικών προβλημάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι η στοχευμένη βόσκηση μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με άλλες μεθόδους πρόληψης πυρκαγιών, όπως η εκκαθάριση και η ελεγχόμενη καύση, δήλωσε η Julia Rouet-Leduc, ερευνήτρια στο Γερμανικό Κέντρο Ολοκληρωμένης Έρευνας για τη Βιοποικιλότητα στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Όλα αυτά δεν έχουν απασχολήσει καν την ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας