Τις ευθύνες στην Κλιματική Κρίση και τον ανθρώπινο παράγοντα έριξε για τις πυρκαγιές ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Με αφορμή τις πυρκαγιές που έχουν πλήξει και συνεχίζουν να πλήττουν την Ελλάδα, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν εκδηλωθεί 667 φωτιές, οι περισσότερες από ανθρώπινο χέρι, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για εμπρησμούς. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Κλιματική Κρίση «δεν είναι θεωρία, είναι βίωμα».

«Μετά από 15 ημέρες ακραίων φαινομένων και με 600 φωτιές, σήμερα είναι η πρώτη μέρα που δεν βρισκόμαστε στο κόκκινα.

Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση. Οι πυρκαγιές είναι 667 τις τελευταίες ημέρες, η πλειοψηφία από ανθρώπινο χέρι. Υπάρχουν καταγγελίες για εμπρησμούς. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δεν είναι θεωρία αλλά βίωμα.

Από το 2003 ποτέ άλλοτε δεν είχαμε κατάσταση συναγερμού για πέντε συνεχόμενες ημέρες. 10 πυρκαγιές πήραν μεγάλες διαστάσεις, δοκίμασαν τα όρια και τις αντοχές όλων. Οι άνθρωποι που χάθηκαν δεν απομακρύνθηκαν παρά την ειδοποίηση των Αρχών.

Τραυματίστηκαν 74 άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους τρεις. Η έγκαιρη χρήση του 112 όπως η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης της Ρόδου για ακόμη μια φορά λειτούργησε αποτελεσματικά.

Το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανακουφίσει τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές. Παρά την προετοιμασία ο βαθμός δυσκολίας αποδείχθηκε πολύ μεγάλος. Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα.

Η Ελλάδα πληρώνει βαρύ τίμημα και εφέτος. Έχουν καεί 400.000 στρέμματα ως τώρα, ενώ ο μέσος όρος ετησίως για την Ελλάδα είναι 500.000. Μακριά από εμάς η άποψη πως έχουν γίνει όλα σωστά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε βάσει των συνθηκών. Ο βαθμός δυσκολίας επιχειρησιακά αποδείχθηκε πολύ μεγάλος. Δεν στουρθοκαμηλίζουμε, βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα.

Σε επόμενο χρόνο θα ληφθούν τα πάντα υπόψη. Βελτίωση και αναθεώρηση χρειάζονται. Μέχρι πυροστρόβιλοι υπήρξαν. Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει, θα ζήσουμε μαζί της», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε για τον θάνατο των δύο πιλότων ότι έδειξαν «αυτοθυσία και ηρωισμό. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά όσων δίνουν μάχη με τις φωτιές. Από πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικούς, λιμενικούς, μέχρι τους κατοίκους».

Μαζί του ήταν ο γενικός γραμματέας της Ακαδημία Αθηνών, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας, Χρήστος Ζερεφός, που υπογράμμισε ότι «μία ολόκληρη ζώνη υποφέρει. Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη και την Κίνα. Δεν υπάρχουν άπειρα μέσα. Η στρατηγική όμως επιδέχεται βελτίωσης. Έχουμε μία πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος. Τα βασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας είναι από τα πιο ευαίσθητα στον κόσμο, ειδικά το δασικό οικοσύστημα», ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, που συμπλήρωσε ότι «είχαμε το τρίγωνο του διαβόλου. Υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή εργασία και ισχυρούς ανέμους. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά 60 με 80 πυρκαγιές. Υπηρεσιακά κάναμε το καλύτερο δυνατό. Στη Ρόδο χρησιμοποιήσαμε 350 άτομα. Στη Μαγνησία είχαμε 9 ενάρξεις πυρκαγιών μέσα σε λίγες ώρες» και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελος Γκουντούφας.