Στις πολλές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στάθηκε σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, που προανήγγειλε αυστηροποίηση του πλαισίου για τους εμπρηστές.

«Η κλιματική κρίση που είναι εδώ μαζί -δυστυχώς με το ανθρώπινο χέρι είτε εμπρησμών είτε αμέλειας εγκληματικής- έχουν οδηγήσει σε τεράστια πίεση αυτόν τον μήνα με πολλαπλές εστίες καθημερινά», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας που συμπλήρωσε ότι πρέπει να εγκαθιδρυθεί μία νέα κουλτούρα.

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεών του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ:

«Δεν πρόκειται να ωραιοποιήσω καμία κατάσταση. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, μαζί με όλους τους άλλους, Αστυνομία, Λιμενικό, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους εθελοντές, τους δημότες, τους πολίτες παλεύουν καθημερινά σε αυτές τις μάχες.

Αξίζει να τους στηρίξουμε, να τους βοηθήσουμε σε μια προσπάθεια η οποία πολλές φορές είναι πάνω από τις δυνάμεις τους. Το λέω αυτό γιατί είδαμε ότι οι συνθήκες αυτές του ακραίου καύσωνα, δηλαδή η Κλιματική Κρίση που είναι εδώ μαζί -δυστυχώς με το ανθρώπινο χέρι είτε εμπρησμών είτε αμέλειας εγκληματικής- έχουν οδηγήσει σε τεράστια πίεση αυτόν τον μήνα με πολλαπλές εστίες καθημερινά. Πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα και πολλές από αυτές τις μέρες, ειδικά αυτές στις οποίες είχαμε 44, 45, 46 βαθμούς καύσωνα μαζί με μποφόρ, δοκίμασαν τις αντοχές μας. Κάθε χρόνο είμαστε μία από τις μεσογειακές χώρες που δοκιμαζόμαστε από φωτιές από πυρκαγιές.

Για μένα η πρόληψη είναι πιο σημαντική από την καταστολή. Γι αυτό δεν μιλάω μόνο για αυτούς οι οποίοι συλλαμβάνονται για εμπρησμό, για αμέλεια. Μιλάω για μια νέα κουλτούρα η οποία πρέπει να διέπει οριζοντίως την ελληνική κοινωνία και έχει να κάνει με τον τρόπο που αγαπάμε την πατρίδα μας. Αγαπάμε το χωριό μας, το νησί μας, την πόλη μας και πώς παρεμβαίνουμε έτσι ώστε να στηρίξουμε τη συνολική εθνική προσπάθεια η οποία γίνεται. Αρα εκπαίδευση των ένστολων, των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος στα σχολεία, στα πανεπιστήμια για μια νέα κουλτούρα η οποία πρέπει να εγκαθιδρυθεί. Από την άλλη, για αυτούς τους λίγους οι οποίοι είναι αμετανόητοι και μας θέτουν σε κίνδυνο, δεν υπάρχει άλλη αντιμετώπιση εκτός των διοικητικών προστίμων του Πυροσβεστικού Σώματος που θα μπορεί να τα δίνει και η Ελληνική Αστυνομία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανά Δήμο και ανά περιοχή σε αυτούς οι οποίοι αμελούν και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή όλων των άλλων».