Ο Σωτήρης Γεωργίου παίρνει αφορμή από την Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας, αναζητεί τα χαρακτηριστικά της στο σήμερα και αναρωτιέται αν υπάρχει στις μέρες μας αυτό που ονομάζεται πραγματική φιλία.

Παγκόσμια ημέρα φιλίας χθες και αναρωτιέσαι αν τελικά υπάρχει πραγματική φιλία σήμερα. Ένα διαρκές ερώτημα! Αν όλα είναι ένα ωραίο …παραμυθάκι σήμερα. Έβλεπα μια φωτό από το 1950 μετά τον πόλεμο που όλο το χωριό βοηθούσε να χτιστεί ένα ακόμα σπίτι για ένα συγχωριανό τους. Και σήμερα οι περισσότεροι εύχονται να …γκρεμιστεί το σπίτι του διπλανού τους και φυσικά να έχουν αυτοί το καλύτερο! Όλα αυτά στον βωμό της λεζάντας λες και είμαστε ανταγωνιστές! Τα ιδανικά της χώρας μας και όχι μόνο της δικής μας καταρρέουν. Ένα από αυτά είναι και της φιλίας. Η φιλία στην Ελλάδα και όχι μόνο βέβαια, αλλά ειδικά στην Ελλάδα, ήταν κάτι ιερό. Με την πάροδο του χρόνου όμως άρχισε να ξεφτίζει και πλέον να αποτελεί σπάνιο είδος.

Η Διεθνής Ημέρα Φιλίας (International Day of Friendship) καθιερώθηκε το 2011 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/65/275) και βασικό πιστεύω των εμπνευστών της Διεθνούς Ημέρας Φιλίας είναι ότι η φιλία μεταξύ των λαών, χωρών, πολιτισμών και ατόμων, μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Βλέπετε καμία ειρήνη σήμερα; Πραγματική ειρήνη;

Εγώ στέκομαι καθαρά στην ίδια την φιλία σαν λέξη. Για μένα η φιλία δείχνει και τον χαρακτήρα του ίδιου του ανθρώπου. Η φιλία, κατά τον μεγάλο μας φιλόσοφο Αριστοτέλη, είναι μια από τις βασικότερες έννοιες της ανθρώπινης νόησης και δραστηριότητας, γι αυτό είναι και η μοναδική περίπτωση που την εξετάζει και την αναλύει σ΄ όλες τις πτυχές της σε δυο κεφάλαια των Ηθικών Νικομαχείων. Όπως μάλιστα γράφει “Η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Εκτός όμως απ΄ αυτό η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα αγαθά. Γι΄ αυτό ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία, πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη. Εξάλλου οι άνθρωποι στη φτώχεια και στις άλλες δυστυχίες τους, πιστεύουν ότι το μόνο καταφύγιο είναι οι φίλοι. Επιπλέον οι φίλοι συνδράμουν τους νέους ώστε να τους αποτρέψουν από τα λάθη, και, προκειμένου, για τους μεγάλους στην ηλικία, τους φροντίζουν και αναπληρώνουν τις δυνάμεις που τους λείπουν. «Όταν δυο πηγαίνουν μαζί» διότι και οι δυο είναι πιο ικανοί να κατανοήσουν από κοινού και να ενεργήσουν” .

Και η αλήθεια είναι ότι δεν ήρθαμε στην Γη για να είμαστε μοναχικοί και να πορευόμαστε μόνοι, αλλά για να ζούμε αρμονικά με τους άλλους, να φτιάξουμε υγιείς κοινωνίες και πραγματικές φιλίες. Η φιλία είναι ιερός θεσμός για όσους έχουν αξίες και αρχές στην ζωή τους! Σήμερα η φιλία δοκιμάζεται σε μια σαθρή κοινωνία που χάνει τις αξίες της. Οι περισσότεροι φίλοι σου σε όλα τα επίπεδα, έχουν κρυφές ατζέντες και λένε άλλα πίσω από την πλάτη του και αποδεικνύονται φίδια. Θα βοηθήσεις πολλούς και οι περισσότεροι θα σε ξεχάσουν επιδεικτικά όταν εσύ χρειαστείς κάτι και σε βαθμό να χαίρονται που βρέθηκες σε μια δύσκολη θέση. Παντού λυκοφιλίες. Στα εργασιακά, στα προσωπικά. Φοβάσαι σήμερα να κάνεις φίλους, να εμπιστευτείς, να τους πεις το προβλημά σου. Πιο πιθανό είναι να το χρησιμοποιήσουν για να σου κάνουν κακό παρά να σε βοηθήσουν.

Και δυστυχώς ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα φίλο. Όλοι σχεδόν οι φίλοι, κατέπεσαν στον βωμό του χρήματος, της καλοπέρασης και της αρπαχτής…. Με το δήθεν πρόσχημα της επιβίωσης όταν τους πιάσεις στα πράσα! Και πολλοί όλων των φύλων θα σου κάνουν τους φίλους να μάθουν από σένα και να αναρριχηθούν ή περιμένοντας να κερδίσουν υλικά στις δουλειές τους και σε γνωριμίες μέσα από σένα. Και μετά σε ξέχασαν ασφαλώς! Ξεχνάνε ποιός τους βοήθησε! Μην χρωστάς και από πάνω!

Όσους βοηθούσες όταν απλώσεις το χέρι θα γυρίσουν από την άλλη ή θα στο ..κόψουν κιόλας. Ασφαλώς υπάρχουν και αρκετές εξαιρέσεις. Αλλά και μόνο που σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα στη ζωή μιλάμε για εξαιρέσεις, αυτό είναι μια ήττα μεγάλη της ανθρωπότητας. Να ψάχνεις πραγματικό φίλο, φίλη και να είναι είδος προς εξαφάνιση. Πόσο δε μάλλον όταν ο πραγματικός φίλος, φίλη, μοιράζεται με σένα, συνδράμει για την ανοδό σου ακόμα και αν πας πιο πάνω όπως λέμε από τον ίδιο-α και θα θυσιάσει πράγματα για σένα. Στον χαβαλέ και στην λεζάντα όλοι δίπλα σου, στα δύσκολα άφαντοι ή πίσω από την καταστροφή σου έχοντας βάλει το χεράκι τους…. Ας ελπίσουμε να επιστρέψουμε κάποτε στα πραγματικά ιδανικά της έννοιας φιλία…..