Ο Χρήστος Σούτος γράφει για τους ανεύθυνους… υπεύθυνους ακόμα μιας τραγωδίας στη χώρα μας

Ένας ακόμα θάνατος νέου ανθρώπου στο «όνομα» του ποδοσφαίρου. Ένας ακόμα νέος άνθρωπος νεκρός θύμα της τυφλής οπαδικής βίας. Λίγες μέρες μετά την δίκη και την απόφαση για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ένας φίλαθλος της ΑΕΚ δολοφονήθηκε έξω από το γήπεδο της αγαπημένης του ομάδας γιατί απλά βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Για να είμαστε πιο σωστοί έχασε τη ζωή του γιατί ζούσε στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, γιατί έτυχε να γεννηθεί στο κράτος της ανευθυνότητας, της αδιαφάνειας, του ερασιτεχνισμού και της αντιμετώπισης των κρίσεων με επικοινωνιακά τρικάκια.

Μοιάζει και είναι πραγματικά αδιανόητο το γεγονός ότι σε παιχνίδι με απαγόρευση φιλάθλων, η απόφαση της UEFA είναι γνωστή εδώ και μέρες, μπόρεσαν 25 αυτοκίνητα να μπουν στην Ελλάδα, να διασχίσουν σχεδόν ολόκληρη την επικράτεια και να κινηθούν ανενόχλητοι οι επιβάτες τους στον οικιστικό ιστό της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Το γεγονός γίνεται ακόμα περισσότερο εξοργιστικό από τη στιγμή που το κομβόι αυτό ήταν υπό παρακολούθηση από τις κείμενες αρχές, οι οποίες γνώριζαν για τις προθέσεις των Κροατών να έρθουν χωρίς δικαίωμα φυσικά να δουν την ομάδα τους. Αλήθεια γιατί τους επετράπη η είσοδος; Ακόμα και αν θεωρητικά δεν μπορείς να την απαγορεύσεις, γιατί δεν έγιναν τα απαραίτητα μπλόκα και έλεγχοι στις εισόδους της πόλης των Αθηνών;

Οι χούλιγκαν της Δυναμό Ζάγκρεμπ είναι γνωστοί σε όλη την Ευρώπη για την σκληρότητα τους και την «αγάπη» τους στο ναζισμό. Κατά καιρούς ανά την Ευρώπη, ανάλογα με το που αγωνίζεται η ομάδα τους, έχουν προκαλέσει επεισόδια και έχουν πραγματοποιήσει παρελάσεις με ναζιστικό χαρακτήρα και περιεχόμενο. Οι συγκεκριμένοι δεν είναι απλώς οργανωμένοι οπαδοί με αποκλίνουσα συμπεριφορά. Πρόκειται για παραστρατιωτική οργάνωση. Η πρώτη τους «παράσταση» ήταν στο αλήστου μνήμης ματς Δυναμό – Ερυθρός Αστέρας στο Μάξιμιρ που για πολλούς αποτέλεσε τον προάγγελο του εμφυλίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Πάμε τώρα και στο ανέκδοτο όχι της ημέρας, αλλά των τελευταίων χρόνων. Στο επιτελικό κράτος. Σε μια χώρα, που ο φράχτης του Έβρου κόβει την είσοδο σε μετανάστες που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο, αλλά αφήνει ανενόχλητους 200 νεοναζί χούλιγκαν εξοπλισμένους με όπλα να την διασχίσουν. Σε μια χώρα, που οι φωτιές σκοτώνουν ανθρώπους, ζώα, το περιβάλλον, αλλά δεν φταίει ποτέ κανείς παρά μόνο η κακιά ώρα και ο στρατηγός άνεμος. Σε μία χώρα, που τα τρένα δόθηκαν έναντι πινακίου φακής σε «επενδυτές» οι οποίοι επιδοτούνται για να τα αφήνουν στη τύχη τους και σκοτώνονται τα νιάτα της χώρας μας. Σε μία χώρα, που ο Υφυπουργός Άμυνας κάνει επιθεώρηση στα στρατόπεδα και τις αποθήκες υλικού κατόπιν της καταστροφής στη Νέα Αγχίαλο και αντί να πάει σπίτι του επιβραβεύεται από τον Πρωθυπουργό ως ο άξιος και ικανός να επαναφέρει την Περιφέρεια Αττικής στο σωστό δρόμο. Σε μια χώρα, που δεν παραιτείται ΠΟΤΕ κανείς ως υπεύθυνος, αλλά μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Ε! λοιπόν σε αυτή την κουκίδα του χάρτη υπάρχει ένα Υπουργείο που λέγεται Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Υπουργός του είναι ακόμα στη θέση του.

Αλήθεια κύριε Οικονόμου αισθάνεστε ότι δεν φταίτε σε τίποτα; Αλήθεια κύριε Πρωθυπουργέ είστε ικανοποιημένος από την απόδοση των στελεχών σας; Είναι κρίμα να αντιμετωπίζονται τα πάντα υπό το πρίσμα της επικοινωνίας. Δυστυχώς το Tik Tok δεν θα επαναφέρει στη ζωή το Μιχάλη. Δυστυχώς η μνήμη των παιδιών στην τραγωδία των Τεμπών θα σβήσει για την κοινή γνώμη γρήγορα. Μην ξεχνάμε ότι ο πολιτικός υπεύθυνος για την τραγωδία Υπουργός, επιβραβεύτηκε από τους συμπολίτες του με ακόμα μία θητεία στη ελληνική Βουλή.
Συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μιχάλη, στους οικείους και τους φίλους του. Σε όλους εμάς τους υπόλοιπους απομένει η ντροπή…..