Στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 400 ανθρώπους στο Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, το Λάος και τη Μιανμάρ – Περισσότερα από 10.000 δέντρα ξεριζώθηκαν σε όλη την Σαγκάη – Ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις προς την κινεζική πόλη – Η Κίνα εκλύει τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη
Οικονομικές «απώλειες» ύψους σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ προκάλεσε στο Βιετνάμ το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Γιάγκι, μετέδωσε σήμερα κρατικό μέσο ενημέρωσης, ενώ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) έκανε λόγο για καταστροφικό αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια στη Μιανμάρ από τον τυφώνα καθώς προκάλεσε τις «χειρότερες πλημμύρες στην πρόσφατη ιστορία» της χώρας.
Προσωρινός απολογισμός της κυβέρνησης του Βιετνάμ εκτιμά σε 40.000 δισεκατομμύρια ντονγκ (1,47 δισεκατ. ευρώ) τις οικονομικές «απώλειες» που προκάλεσε ο Γιάγκι, μετέδωσε ο εθνικός ραδιοσταθμός Voice of Vietnam, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του ποσού αυτού.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό για τα θύματα, 292 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 38 αγνοούνται, ενώ πάνω από 230.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές και πάνω από 2.800.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων καταστράφηκαν στο βόρειο τμήμα του Βιετνάμ, όπου ο Γιάγκι έφτασε στη στεριά στις 7 Σεπτεμβρίου.
Στην πυκνοκατοικημένη αυτή περιοχή βρίσκεται και η πρωτεύουσα Ανόι του Βιετνάμ, όπως και στρατηγικής σημασίας υποδομές μεταφορών και εργοστάσια που λειτουργούν κυρίως για γίγαντες των νέων τεχνολογιών.
Το πέρασμα του υπερτυφώνα, όπως χαρακτηρίστηκε ο Γιάγκι, ο οποίος προκάλεσε πλημμύρες και κατολισθήσεις μέχρι και σε ορεινές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, μακριά από τις ακτές, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 400 ανθρώπους στο Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, το Λάος και τη Μιανμάρ.
Στην τελευταία, όπου η χούντα που βρίσκεται στην εξουσία έχει καταμετρήσει μέχρι στιγμής 113 νεκρούς, οι ζημιές από τον Γιάγκι ήρθαν να προστεθούν στις κρίσεις ασφάλειας, την ανθρωπιστική και την πολιτική που αντιμετωπίζει η χώρα μετά το πραξικόπημα του 2021 κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της αντιπολιτευόμενης Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
«Ο υπερτυφώνας (…) προκάλεσε τις χειρότερες πλημμύρες που έχουμε δει στην πρόσφατη ιστορία της Μιανμάρ», σημείωσε η Σίλα Μάθιου η εκπρόσωπος του WFP στην Μιανμάρ σε ανακοίνωσή της που εστάλη σήμερα στο AFP.
Οι επιπτώσεις στην γεωργία δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί, συνέχισε, «αλλά μπορώ να βεβαιώσω ότι ο αντίκτυπος στην επισιτιστική ασφάλεια δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από καταστροφικός».
Η κρίση ώθησε τον επικεφαλής της χούντας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό, σε ένα σπάνιο διάβημα από μια στρατιωτική χούντα που έχει μπλοκάρει ή εμποδίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο παρελθόν
Η Σανγκάη επλήγη από τον τυφώνα Μπεμπίνκα, τον ισχυρότερο που έχει επηρεάσει την πόλη εδώ και 75 χρόνια
Δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι της Σανγκάης και των ανατολικών ακτών της Κίνας παρέμεναν στα σπίτια τους σήμερα καθώς η περιοχή πλήττεται από τον τυφώνα Μπεμπίνκα, τον πιο ισχυρό που έχει καταγραφεί εκεί από το 1949.
Αφού πέρασε από τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία, ο Μπεμπίνκα έφτασε στη Σανγκάη σήμερα το πρωί περίπου στις 07:30 (τοπική ώρα, 02:30 ώρα Ελλάδας), μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Με ανέμους που έφταναν ως τα 151 χιλιόμετρα την ώρα «πρόκειται για τον ισχυρότερο τυφώνα που έχει πλήξει τη Σανγκάη από το 1949» και τον τυφώνα Γκλόρια.
Οι αρχές της πόλης συνέστησαν στους 25 εκατ. κατοίκους της να αποφεύγουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους και απομάκρυναν περισσότερους από 400.000 από τις εστίες τους. Στο Τσονγκμίνγκ, ένα νησί που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Γιανγκτσέ, 9.000 άνθρωποι επίσης χρειάστηκε να απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.
Περισσότερα από 10.000 δέντρα ξεριζώθηκαν σε όλη την πόλη, ενώ οι αυτοκινητόδρομοι είχαν κλείσει για την κυκλοφορία από τη 1 τα ξημερώματα και στους δρόμους της Σανγκάης το όριο ταχύτητας ήταν 40 χιλιόμετρα την ώρα.
Η άφιξη του τυφώνα συνέπεσε με το φεστιβάλ του Μεσοφθινόπωρου, γνωστό και ως φεστιβάλ της Σελήνης, μια μεγάλη γιορτή για την Κίνα. Η διαχειρίστρια εταιρεία των σιδηροδρόμων της χώρα ανέμενε έως και 74 εκατ. ταξιδιώτες που θα μετακινούνταν για τις γιορτές. Από χθες Κυριακή το βράδυ έχουν ακυρωθεί 570 δρομολόγια τρένων.
Εξάλλου στα δύο κεντρικά αεροδρόμια της πόλης ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις.
Πάρκα και επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά στις τέσσερις συνοικίες της Σανγκάης για τις οποίες οι αρχές έχουν εκδώσει κόκκινο συναγερμό, ενώ προβλήματα παρατηρήθηκαν και σε κάποια δρομολόγια του μετρό.
Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο τυφώνας Μπεμπίνκα αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους στις επαρχίες Τζιανγκσού, Ζετζιάνγκ και Ανούι. Ωστόσο η ισχύς του μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς, επεσήμανε η ίδια πηγή.
Η Κίνα εκλύει τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής οι τυφώνες σχηματίζονται πιο κοντά στις ακτές, η έντασή τους αυξάνεται πιο γρήγορα και παραμένουν για περισσότερο διάστημα πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές.
Ο Μπεμπίνκα πέρασε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή από το νησί Αμάμι της Ιαπωνίας συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 198 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία.
Την Παρασκευή, όταν ο Μπεμπίνκα ήταν ακόμη τροπική καταιγίδα, έπληξε τις Φιλιππίνες και προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων από πτώσεις δέντρων.
Ένας άλλος τυφώνας, ο Γιάγκι, που έπληξε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τη νοτιοανατολική Ασία, προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 400 ανθρώπων, κυρίως στη Μιανμάρ και το Βιετνάμ, αλλά και στο Λάος και την Ταϊλάνδη.