Η ηφαιστειακή τέφρα που εκτοξεύεται από τον κρατήρα του ηφαιστείου έχει φθάσει σε υψόμετρο 5.500 μέτρων

Η περουβιανή κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για εξήντα ημέρες σε κοινότητες στο νότιο τμήμα της χώρας χθες Τετάρτη, καθώς στο πλέον ενεργό ηφαίστειο της χώρας, το Ουμπίνας, συνεχίζεται η έκλυση αερίων και τέφρας.

Η ηφαιστειακή τέφρα που εκτοξεύεται από τον κρατήρα του ηφαιστείου στην περιοχή Μοκέγουα, κάπου 1.200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα Λίμα, έχει φθάσει σε υψόμετρο 5.500 μέτρων κι έχει φθάσει σε κοινότητες πάνω από 10 χιλιόμετρα μακριά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Περού.

Στην περιοχή που πλήττεται ζουν περίπου 2.000 άνθρωποι.

Οι τοπικές αρχές δεν έχουν δώσει εντολή να απομακρυνθούν κατεπειγόντως κάτοικοι ακόμη, όμως το Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας (INDECI) κάνει ετοιμασίες, ιδίως σε καταφύγιο που κατασκευάστηκε το 2019, όταν η ηφαιστειακή δραστηριότητα είχε ωθήσει τις αρχές να εκκενώσουν κοινότητες εκατοντάδων πολιτών.

Το μέτρο που κηρύχθηκε χθες επιτρέπει η κυβέρνηση να λάβει «εξαιρετικά μέτρα» και να προχωρήσει σε «ενέργειες» για να μειωθεί ο κίνδυνος από την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε χθες υπό την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε, διευκρίνισε η κυβέρνηση μέσω Twitter.

Στο νότιο Περού, όπου βρίσκονται σημαντικά μεταλλεία, εντοπίζονται πάνω από δέκα ενεργά ηφαίστεια. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται εξάλλου πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου καταγράφεται έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.