Πιο ζεστή μέρα από το 1979 κι έπειτα ήταν η Δευτέρα 3 Ιουλίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Στους 17,01 βαθμούς Κελσίου η μέση θερμοκρασία.

Η Δευτέρα 3 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί στην ιστορία των επίσημων μετρήσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα από τα Αμερικάνικα Εθνικά Κέντρα για την Περιβαλλοντική Πρόβλεψη. Η μέση θερμοκρασία έφτασε τους 17,01 βαθμούς Κελσίου ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92 βαθμών, του Αυγούστου του 2016. Οι μετρήσεις ξεκίνησαν επισήμως το 1979, οι επιστήμονες, όμως, πιστεύουν ότι το ιστορικό υψηλό επεκτείνεται και από το τέλος του 19ου αιώνα, όταν υπήρχαν μετρήσεις με διαφορετικά όργανα.

Το ρεκόρ ήταν αποτέλεσμα του φαινομένου Ελ Νίνιο και των συνεχιζόμενων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν να δούμε ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες.

«Αυτό δεν είναι ένα επίτευγμα που πρέπει να εορτάζεται. Είναι μία θανατική ποινή για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα», υπογράμμισε η κλιματική επιστημόνισσα Φριντερίκε Ότο του Ινστιτούτου Γκράνθαμ για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον.

«Οι πιθανότητες ότι ο Ιούλιος θα είναι ο πιο θερμός μήνας όλων των εποχών είναι πολλές. Κι όταν λέμε όλων των εποχών, εννοούμε τα τελευταία 120 χιλιάδες χρόνια», επισήμανε από την πλευράς της η Κάρστεν Χοστέιν από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας.

Με πληροφορίες από το Reuters και το BBC