Υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο, λαμβάνοντας την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτούταν, δηλαδή τα 2/3 των βουλευτών, το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, την Τρίτη (25/7). 208 τα «Ναι» από Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.

Με 208 θετικές ψήφους από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (158), του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (32), της Νίκης (12) και της Πλεύσης Ελευθερίας (8), 68 αρνητικές από αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (48) και ΚΚΕ (20) και 24 «Παρών» από την Ελληνική Λύση (12) και τους «Σπαρτιάτες» (12) πέρασε το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ότι δικαίωμα ψήφου έχουν οι κάτοικοι του εξωτερικού που πληρούν τα κριτήρια:

  • να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
  • να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Αυτό θα ισχύει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, δηλαδή τις Ευρω-εκλογές.