Νέα αναζωπύρωση στη Ρόδο, καίγονται σπίτια στο Ασκληπειό, πλησιάζει η φωτιά σε Γεννάδι και Βάτι.

Πολύ δύσκολη είναι και η Δευτέρα στη Ρόδο (24/7), καθώς η φωτιά συνεχίζει να καίει σημαντικό μέρος του νησιού. Σύμφωνα με τη rodiaki, οι φλόγες έχουν φτάσει στο χωριό Ασκληπειό, στο οποίο καίγονται σπίτια, καταστήματα και περιουσίες, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν την απουσία εναέριων πυροσβεστικών μέσων.

«Κλαίμε και δεν πιστεύουμε σε αυτό που αντικρίζουμε και παρακολουθούμε. Να γίνεται δηλαδή το χωριό μας στάχτη μπροστά στα μάτια μας και εμείς να μη μπορούμε να βοηθήσουμε. Η φωτιά μπήκε από την περιοχή Κουναράς και καίει τα σπίτια και τις περιουσίες μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι απομακρύνθηκαν όλοι οι συγχωριανοί μας έγκαιρα. Περιμέναμε να γίνει ρίψη από αεροπλάνα με το πρώτο φως της ημέρας η οποία δυστυχώς δεν έγινε. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και προσευχόμαστε να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες», υπογράμμισε στη «Ροδιακή», ο πρώην κοινοτάρχης Ασκληπειού και δημοτικός σύμβουλος Ρόδου κ. Δημήτρης Ζαννετούλης.

Επίσης, η φωτιά έχει προσεγγίσει το Γεννάδι και το Βάτι, για τα οποία έχει εκδοθεί εντολής εκκένωσης, και δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές επιχειρούν να ανακόψουν την επέκτασή της.

Χατζημάρκος: «Το νησί μας ζει μία τραγωδία. Έχει προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή»

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος υπογράμμισε: «48 ώρες μετά την έναρξη της μεγαλύτερης στην Ελλάδα επιχείρησης προληπτικής απομάκρυνσης περισσοτέρων των 25.000 ανθρώπων, είμαστε σε θέση να πούμε ότι μέχρι στιγμής έχει προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και έχουν μεταφερθεί όλοι με ασφάλεια στο βόρειο τμήμα του νησιού που μένει ανεπηρέαστο.

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα αισθήματα όλων μας, τούτες τις ώρες. Το νησί μας ζει μια τραγωδία. Οι τελευταίες ημέρες είναι από τις πιο δύσκολες για τη Ρόδο. Εν μέσω πρωτοφανών κλιματολογικών συνθηκών, έχουμε μία ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, ένα φαινόμενο τεράστιας διάστασης και έντασης. Το Πυροσβεστικό Σώμα αγωνίζεται στο επιχειρησιακό επίπεδο, καταγράφει διαρκώς την κατάσταση στις περιοχές, αποφασίζει για την πρόσβαση ή εκκένωση, με κριτήριο την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών. Διοικητικά, υποστηρίζουμε από την πλευρά μας το έργο των γενναίων πυροσβεστών με μηχανήματά έργων, με το να μην τους λείψουν καύσιμα και νερό εκεί που το χρειάζονται.

Πίσω στο επιχειρησιακό κομμάτι της εκκένωσης, έχουν ενεργοποιηθεί δημόσιοι χώροι, συνεδριακά κέντρα ξενοδοχείων, αθλητικά κέντρα, χώροι κοινής χρήσης ξενοδοχείων, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ. Εθελοντές σπεύδουν να βοηθήσουν παραβλέποντας κούραση, ζέστη, αυπνία. Κάτοικοι ανοίγουν τα σπίτια τους για να προσφέρουν φιλοξενία. Όλο το νησί βοηθάει όπου, όπως και όσο μπορεί. Την ίδια στιγμή, μέσα στην αγωνία της διαχείρισης, έχουμε κι έναν προορισμό ζωντανό. Όταν καταλαγιάσει η λαίλαπα της πρωτοφανούς αυτής κρίσης και της διαχείρισής της, θα έχουμε να πούμε περισσότερα. Για την ώρα, μένουμε στο πεδίο με όλες μας τις δυνάμεις.

Πριν επιστρέψω στο δικό μου πόστο, θέλω να πω ακόμα το εξής: Μέσα από τη μαυρίλα της καταστροφής, υπάρχει και η ακτίδα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Που γίνεται μεγαλύτερη δύναμη και ακλόνητο πείσμα να προστατεύσουμε αυτόν τον τόπο. Πιο σίγουρος σήμερα από ποτέ ότι η Ρόδος μας θα ξαναγίνει όμορφη. Γιατί την ομορφιά την έχει στην ψυχή της και αυτή δεν μπορεί καμιά φωτιά να της την πάρει».