Έρευνες για την πιθανότητα εμπρησμού στην Αλεξανδρούπολη και για τη ρατσιστική βία και τις βιαιοπραγίες κατά μεταναστών παρήγγειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελέας ζητά να ερευνηθεί η συγκρότηση-ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού, καθώς και τα εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά -που εμπίπτουν στο άρθρο 81Α του Ποινικού Κώδικα- και άλλα εγκλήματα, όπως η διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων και οι βιαιοπραγίες.

Αναλυτικά η παραγγελία της Εισαγγελέως:

«Ενώ η πύρινη λαίλαπα μαίνεται στη χώρα μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, με εστίες να εκδηλώνονται ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές, ώστε να καθίσταται δυσχερέστατος ο έλεγχός τους, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται, ανείπωτη θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς, πιθανότατα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, μετανάστες, θύματα, συνήθως, παράνομων διακινητών.

Την ίδια στιγμή είναι ανησυχητικά κάποια φαινόμενα ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών, όπως αυτό που περιγράφεται στα συνημμένα δημοσιεύματα, κατά τα οποία κάτοικος της Αλεξανδρούπολης κλείδωσε πρόσφυγες στοιβαγμένους σαν σαρδέλες, «25 κομμάτια», όπως λέει, στο κλειστό τρέιλερ του οχήματός του, ενώ δημοσιοποίησε βίντεο με τις παράνομες πράξεις του, στο οποίο ακούγεται, σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα βίας, να κατηγορεί τους μετανάστες ότι «θα μας κάψουνε» και να παρακινεί και άλλους σε ρατσιστικό πογκρόμ, καλώντας τους να οργανωθούν και να τον μιμηθούν.

Συνημμένα δημοσιεύματα:

in.gr: «Ποιος επιτρέπει στους ακροδεξιούς πολιτοφύλακες να κάνουν “σαφάρι” για μετανάστες στον Έβρο»,

efsyn: «Κλείδωσε μετανάστες σε τρέιλερ φορτηγού και καλεί σε πογκρόμ»,

kathimerini: «Αλεξανδρούπολη: χειροπέδες στους τρεις που κλείδωσαν μετανάστες σε τρέιλερ φορτηγού»,

iefimerida: «Φωτιά στον Έβρο: εντοπίστηκαν 18 απανθρακωμένοι μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς»,

in.gr: «Τραγωδία στη Δαδιά: έκτακτη είδηση σε μεγάλα διεθνή μέσα οι απανθρακωμένοι μετανάστες.

Εν όψει των ανωτέρω, καλείστε:

1. Ως προς τις καταστροφικές για τις ανθρώπινες ζωές, τον εθνικό δασικό πλούτο, τις περιουσίες κ.λπ. πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν στην περιφέρειά σας, να διερευνήσετε τα αίτια αυτών, σύμφωνα και με την με αρ. πρωτ. 5553 από 25/7/2023 παραγγελία μας, μεταξύ των οποίων και τυχόν οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα, δηλαδή διάπραξη του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1, 2 ΠΚ συγκρότηση-ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού (άρθρα 264 παρ.1 και 265 παρ.1 στοιχ. β, γ ΠΚ) και

2. Ως προς τα καταγγελόμενα στα ανωτέρω συνημμένα δημοσιεύματα, να διερευνήσετε την τέλεση εγκλημάτων, όπως της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λπ. (άρθρο 184 παρ.2 ΠΚ), καθώς και της έκθεσης (άρθρο 306 παρ.1 ΠΚ) και αρπαγής κατά συρροή, τετελεσμένης ή και σε απόπειρα (άρθρα 94 παρ.1, 322 παρ.1α ΠΚ) σε συνδυασμό με το άρθρο 82 Α ΠΚ. Σχετικώς να μας ενημερώσετε».