Την τρέχουσα χρονιά, 79 ζευγάρια μεγάλωσαν με επιτυχία 107 νεαρούς πελεκάνους, κάτι που αποτελεί απόλυτο ρεκόρ

Στη Βουλγαρία το 2023, φώλιασαν συνολικά 128 ζεύγη πελεκάνων Δαλματίας, εκτρέφοντας με επιτυχία 176 νεοσσούς, ανέφερε στον ιστότοπό της η Βουλγαρική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών.

Συνολικά, 39 ζευγάρια πελεκάνων Δαλματίας φώλιασαν στο Φυσικό Πάρκο Persina το 2023, εκτρέφοντας με επιτυχία 54 νεοσσούς. Η αναπαραγωγική αποικία των πελεκάνων της Δαλματίας που δημιουργήθηκε στην προστατευόμενη περιοχή Kalimok-Brushlen κοντά στο Tutrakan το 2021 είχε μια εξαιρετικά επιτυχημένη και σεζόν που καταρρίπτει ρεκόρ. Την τρέχουσα χρονιά, 79 ζευγάρια μεγάλωσαν με επιτυχία 107 νεαρούς πελεκάνους, κάτι που αποτελεί απόλυτο ρεκόρ!

Σε αντίθεση με πέρυσι, το 2023 αποδείχθηκε πολύ πιο ευνοϊκό για τους πελεκάνους Δαλματίας που φωλιάζουν στο φυσικό πάρκο Persina και στην προστατευόμενη περιοχή Kalimok-Brushlen. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η σχετικά υψηλή στάθμη του ποταμού Δούναβη από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις υγροτοπικές περιοχές κατά μήκος του ποταμού και τα υδρόβια είδη πουλιών που φωλιάζουν εκεί.

Οι δραστηριότητες διατήρησης του Πελεκάνου της Δαλματίας πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «Pelican Way of LIFE» (LIFE18/NAT/NL/000716), που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη συνδρομή του Whitley Fund για Φύση. Ο πληθυσμός του υπολογίζεται σε περίπου 20.000 πουλιά.