Από την ερχόμενη Τετάρτη, θα γίνει η έναρξη των δραστηριοτήτων της «Γωνιάς», η οποίες θα αφορούν στην αθλητική διπλωματία και θα εγκαινιάσουν και τον «pop-up» χώρο, μέσα στον γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ένα παράρτημα του American Space θα λειτουργεί παράλληλα

Με στόχο να αποτελέσει «φάρο» προς τη γνώση, το ανοικτό πνεύμα και την ενδυνάμωση των πολιτιστικών δεσμών της Ελλάδας και των ΗΠΑ, εγκαινιάστηκε την Δευτέρα, η «Αμερικανική Γωνιά» της πρόσφατα ανακαινισμένης Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά, από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γεώργιο Τσούνη και τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη.

Για έναν «καινοτόμο χώρο, ανοικτό για τα παιδιά και τη νεολαία του Πειραιά», που θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της κοινότητας, έκανε λόγο ο κ. Μώραλης και πρόσθεσε: «Επιδιώκουμε με αυτή τη συνέργεια να ανοίξουμε στους Πειραιώτες ένα νέο παράθυρο στη γνώση, τη δημιουργία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσούνης χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας» τα εγκαίνια της πέμπτης κατά σειρά «Αμερικανικής Γωνιάς» στην Ελλάδα, μετά τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Ξάνθης, της Βέροιας, της Σπάρτης και της Κέρκυρας. «Ο νέος αυτός χώρος, αποτελεί μέρος της δέσμευσής μας προς την ενδυνάμωση των σχέσεων των δυο χωρών, μέσω πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων, αθλητικής διπλωματίας και την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της τοπικής κοινότητας. Η “Αμερικανική Γωνιά” όχι μόνο σηματοδοτεί τις κοινές μας αξίες, αλλά και αποτελεί μία υπόσχεση να γίνει ένα δυναμικό κέντρο για την ενδυνάμωση της νέας γενιάς», τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Η «Αμερικανική Γωνιά» θα είναι εφοδιασμένη με τεχνολογικό εξοπλισμό και ορισμένους τίτλους βιβλίων, που θα έχουν στόχο να συνδράμουν τις εκπαιδευτικές δράσεις που θα πραγματοποιούνται εκεί και που θα αφορούν τις επιστήμες STEM, τη ρομποτική, αλλά και την αμερικανική λογοτεχνία.

Ήδη, από την ερχόμενη Τετάρτη, θα γίνει η έναρξη των δραστηριοτήτων της «Γωνιάς», η οποίες θα αφορούν στην αθλητική διπλωματία και θα εγκαινιάσουν και τον «pop-up» χώρο, μέσα στον γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ένα παράρτημα του American Space θα λειτουργεί παράλληλα. «Πιστεύουμε στη λειτουργία των χωρών που αναδεικνύουν την κουλτούρα του συναγωνισμού και την παράδοση της χώρας μας στον αθλητισμό διαχρονικά, όπως έχει σηματοδοτηθεί από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα, μέχρι πρόσφατα, το 2004. Είμαστε υπερήφανοι που δημιουργήσαμε έναν τέτοιο χώρο για τη νέα γενιά», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης.

Στο πλαίσιο της πρώτης αυτής εκπαιδευτικής δράσης, επισκέφτηκαν την Ελλάδα δύο διεθνείς αθλητές των ΗΠΑ, που έχουν διακριθεί σε συλλογικό και παγκόσμιο επίπεδο, με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας, η Κάρλι Λόυντ (Carli Lloyd) και ο Κόμπι Τζόουνς (Cobi Jones):

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα έχω την ευκαιρία να μεταδώσω όσα έχω μάθει από την όλη πορεία μου, στα νέα παιδιά» σημείωσε η Λόυντ, που κατά τη διάρκεια της καριέρας της εκπροσώπησε τις ΗΠΑ 17 χρόνια, σε τέσσερα παγκόσμια κύπελλα (κερδίζοντας τα 2) και τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες (κερδίζοντας μια φορά το χρυσό και μία το χάλκινο μετάλλιο).

«Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, παρά μόνο μέσω του αθλητισμού, να δώσουμε το μεγαλύτερο μάθημα, της αποδοχής. Ότι είναι πολύ σημαντικό να ενωνόμαστε για να πετύχουμε έναν κοινό σκοπό προς έναν κοινό στόχο», πρόσθεσε ο Τζόουνς, μέλος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος των ΗΠΑ για 14 χρόνια.

Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Πειραιά, Σεραφείμ, ο οποίος λαμβάνοντας τον λόγο τόνισε ότι οι δράσεις της «”Γωνιάς” θα προωθήσουν όχι μόνο τον πολιτισμό, αλλά και θα προσδώσουν στη νέα γενιά το όραμα για παγκόσμια δικαιοσύνη, ελευθερία και αγάπη».

Στα εγκαίνια της «Αμερικανικής Γωνιάς» παρευρέθησαν και ο βουλευτής Α΄ Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Βλαχάκος και εκπρόσωποι του Δήμου Πειραιά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στο Open Day των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε μαζί με τη σύζυγό του Βάλια και τα παιδιά τους Πέτρο και Γιολάντα, στις δράσεις του Open Day των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου.
Παιδιά όλων των ηλικιών, μαθητές του σχολείου και όχι μόνο, από τον Βρεφονηπιακό Σταθμό μέχρι το Γυμνάσιο και το Λύκειο μαζί με τους γονείς και τους φίλους τους κατέκλυσαν τους χώρους του σχολικού συγκροτήματος, όπου συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Την έναρξη των δραστηριοτήτων του Open Day έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ενώ από τον Δήμο Πειραιά παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου Γρηγόρης Καψοκόλης, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πολιτισμού Γιάννης Χατζηαλέξης και Μουσικής Παιδείας Σταυρούλα Μέντη, η Πρόεδρος της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Παναγιώτα Βοϊδονικόλα – Θειακούλη, η Κοινοτική Σύμβουλος Κατερίνα Δουρέκα – Ταφλαμπά κ.ά.

Στο Open Day συμμετείχε αντιπροσωπεία του Ολυμπιακού και όλοι είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με τον Ανδρέα Ντόη, ο οποίος υπέγραψε αυτόγραφα και μοίρασε δώρα σε όλα τα παιδιά, προσφορά της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά πλαισίωσε μουσικά το Open Day.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Τα εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς τιμούν την πόλη μας με την ποιότητά τους, το εκπαιδευτικό τους έργο, τις αξίες και τις αρχές που μεταδίδουν.

Ο Ολυμπιακός και ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχουν βοηθήσει σημαντικά τα Εκπαιδευτήρια και εμείς ως Δημοτική Αρχή είμαστε κοντά στα εκπαιδευτήρια της Μητρόπολης, όπως και σε κάθε σχολική μονάδα της πόλης μας, προκειμένου να έχουμε ποιοτική εκπαίδευση στον Πειραιά.

Με χαρά βρεθήκαμε στο Open Day και θα ήθελα να συγχαρώ τον δραστήριο Μητροπολίτη Πειραιά, τους συνεργάτες του και το εκπαιδευτικό προσωπικό γι΄ αυτή την πρωτοβουλία».

Υποδοχή του ιστιοφόρου που θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα

Ο δήμος Πειραιά υποδέχθηκε χθες το ιστορικό ιστιοφόρο “Belem”, το πλοίο που σε λίγες ημέρες θα μεταφέρει την Ολυμπιακή φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Έδεσε στην Ακτή Ξαβερίου, κάτω ακριβώς από το Λιοντάρι του Πειραιά. Πρόκειται για ένα σύμβολο της ναυτικής παράδοσης της Γαλλίας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «Ιστορικό Μνημείο», καθώς χρονολογείται από το 1896 και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα. Είναι πράγματι εντυπωσιακό.

«Ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία και την εξαιρετική ξενάγηση στο πλοίο την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα κυρία Laurence AUER, το ίδρυμα Trois-mâts Belem και το πλήρωμα του πλοίου», ανέφερε σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.