Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της τρίτης και τελευταίας εβδομάδας

Μια ασυνήθιστη συναυλία σ’ έναν ασυνήθιστο τόπο, την Βλύχα, το νεκροταφείο πλοίων όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι πραγματοποιείται στην Ελευσίνα στις 28 Ιουνίου, ρίχνοντας την αυλαία του πολυμεσικού Φεστιβάλ «Συνοικισμοί A FESTIVAL» της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023.

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Δρέσδης θα γεμίσει τον ουρανό της Ελευσίνας με νότες από μουσικές συνθέσεις που δημιουργήθηκαν ή διασκευάστηκαν ειδικά για τη διοργάνωση, από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας του πολιτισμού: έργα του Βενετού συνθέτη της Αναγέννησης Τζοβάννι Γκαμπριέλι θα ερμηνευτούν σε συνδυασμό με μουσικά αποσπάσματα του οσκαρικού συνθέτη του κινηματογράφου Τζον Γουίλιαμς, καθώς και με σύγχρονα κομμάτια της Κωνσταντίας Γουρζή και του Wieland Reissmann.

«Το Μυστήριο 132 SKY ABOVE ELEFSINA είναι μια ασυνήθιστη συναυλία κλασικής μουσικής με μοναδικές διασκευές για γαλλικά κόρνα, άλπχορν (κόρνα των Άλπεων), τρομπέτες και τούμπα, που αντικατοπτρίζει τις πολιτιστικές μεταβάσεις ανά τους αιώνες», αναφέρει προσκαλώντας το κοινό, ελληνικό και ξένο, η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η συναυλία θα διαρκέσει 75 λεπτά και η ώρα έναρξης είναι στις 21.00. Η πρόσβαση στη Βλύχα θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με λεωφορεία από το Πάρκινγκ Παλαιού Ελαιουργείου προς Βλύχα.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ (φοιτητές, άνω των 65), ατέλειες: 5 ευρώ (Άνεργοι, ΑμεΑ και συνοδοί).

Tο αναλυτικό πρόγραμμα της τρίτης και τελευταίας εβδομάδας

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 134 Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί [Σύνθετη δράση τέχνης]
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ | Όλη τη μέρα | Πεζόδρομος Νικολαΐδου
ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ | Όλη τη μέρα | Πεζόδρομος Νικολαΐδου
ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ | Όλη τη μέρα | Πεζόδρομος Νικολαΐδου
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ | 19.00 – 19.30 | Για πάντα ανάμεσα σε δύο κόσμους | Οδός Νικολαΐδου – Όρμος Βλύχας
Ένα έργο πολεοδομικής σκηνογραφίας και κοινωνικής τέχνης: το κόκκινο χαλί επικαιροποιεί τον μύθο της Περσεφόνης με τη μυστηριακή εμφάνιση-εξαφάνισή του και το τελετουργικό των κινήσεών του καθώς το μετακινούν οι συμμετέχοντες από γειτονιά σε γειτονιά. Μετά από την κάθε μετάβαση ακολουθεί δρώμενο στον τόπο άφιξης.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 68 Στάλκερ [Σύνθετη δράση τέχνης]
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ | 18.30 – 20.00 | Σημείο εκκίνησης: ARKOPOLIS
ΤΡΙΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ | 18.30 – 20.00 | Σημείο εκκίνησης: Ιερά Οδός & Αναστασίου Μουρίκη
Με την ολοκλήρωση μιας σειράς εργαστηρίων συνδημιουργίας, οι άνθρωποι της Ελευσίνας μας προσκαλούν στον τόπο τους για να ανακαλύψουμε την πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της πόλης μέσα από διαδραστικές, περιπατητικές εμπειρίες.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 100 Τα ιερά τραγούδια [Σύνθετη δράση τέχνης]
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ | 20.00
Πλατεία Αναψυκτηρίου / Πλατφόρμα
Η δράση με τίτλο «‘Έβγα Ήλιε πύρωσέ με!..» γιορτάζουν το Θερινό Ηλιοστάσιο, με τραγούδια και δρώμενα του Θέρους και του Κλήδονα.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 13 Ε_Φυγα Πόντος [Παραστατικές τέχνες]
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 & ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ | 21.00
Συνοικισμός Ποντίων, Όαση – Πρώην Camping
Ανάμεσα στα ψηλά δέντρα της Όασης η site specific θεατρική παράσταση εξερευνά και διηγείται ένα υποφωτισμένο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται την ιστορία της οικογένειας τους: οι νεότεροι έτσι όπως τους την μετέφεραν και οι μεγαλύτεροι όπως την έζησαν.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 132 Sky Above Elefsina Συμφωνική Ορχήστρα της Δρέσδης [Μουσική]
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ | 19.00 / 21.00
Δημόσιος χώρος, Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου, Βλύχα – Νεκροταφείο Πλοίων
Η Συμφωνική Ορχήστρα της Δρέσδης, μια από τις κορυφαίες ορχήστρες σύγχρονης μουσικής της Ευρώπης, θα γεμίσει με νότες τον ουρανό της Ελευσίνας . Οι μουσικές συνθέσεις που δημιουργήθηκαν ή διασκευάστηκαν για την 2023 Ελευσίς, σε συνδυασμό με εντυπωσιακά πρωτότυπα έργα του παρελθόντος, θα ερμηνευτούν εντός των μοναδικών σκηνικών της ίδιας της πόλης.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 48 Αστερισμοί [Εικαστικά]
έως ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ
Δημόσιος χώρος, Καλυμπάκι
Πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία της εγκατάστασης Φωτοσύναξη στην Άνω Ελευσίνα, προϋπάρχοντα αλλά και νέα φωτιστικά στοιχεία θα εμφανιστούν σαν φωτεινή τοιχογραφία σε μια νέα σύνθεση στην περιοχή του Ίρις, σε μία διαδικασία δημιουργικής επανάχρησης.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 144 Άσε κάτι που κάποτε αγάπησες [Εικαστικά]
έως ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ | 18.00 – 21.00
Πλατεία Αναψυκτηρίου / Φονιάς
Να ζητάς από κάποιον να εγκαταλείψει κάτι που κάποτε αγαπούσε. Μια διαδραστική εγκατάσταση ελεύθερης προσφοράς αντικειμένων που στη συνέχεια θα γίνουν έργα τέχνης, σαν να αιωρούνται μπροστά στο τοπίο της Ελευσίνας.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 142 Γκρούε έδε Λεψίνα μπούρε [Εικαστικά]
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ | 20.00 | Ξενάγηση από την ομάδα Errands
έως ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ | 18.00 – 22.00
Φιλομήλα 3 (Καραϊσκάκη & Κανελλοπούλου)
Εικαστική εγκατάσταση με θέμα τους Αρβανίτες της Ελευσίνας και τις σχέσεις μεταξύ τους, αλλά και μεταξύ αυτών και των Αρβανιτών άλλων πόλεων, όπως λόγου χάρη της Κορίνθου ή της Μάνδρας. Αφετηρία υπήρξε η ιδιωματική έκφραση «έκανε και η Ελευσίνα στάρι», ενώ το έργο αναδεικνύει τον αρβανίτικο προφορικό λόγο και την πορεία του μέχρι σήμερα.