Η παρέμβαση, προϋπολογισμού 479.189 ευρώ, εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου για την Περιβαλλοντική, Αισθητική και Λειτουργική Αναβάθμιση του πάρκου

Προγραμματική σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού για την περαιτέρω ανάδειξη της «Πράσινης διαδρομής» στο Πάρκο Τρίτση, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, υπέγραψαν παρουσία του, η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Σ. Μαυρίκου με τον την αναδόχο εταιρείας, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Α. Λεωτσάκος και η γενική διευθύντρια του Φορέα Μ. Χατζηαθανασίου.

Η παρέμβαση, προϋπολογισμού 479.189 ευρώ, εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου για την Περιβαλλοντική, Αισθητική και Λειτουργική Αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», με συνολικό προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ, από πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση οπτικών ινών και εξοπλισμός για τη δημιουργία δικτύου και ανάπτυξης υποδομών δικτύου Wi-Fi κατά μήκος του κεντρικού άξονα κυκλοφορίας της «έξυπνης διαδρομής», η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στα διαμορφωμένα πέντε «σημεία ενδιαφέροντος» και η δημιουργία υποδομών πολυμέσων διαδραστικής διαδρομής και συστήματος περιήγησης μέσω ψηφιακής εφαρμογής (mobile application).

Αρχή και τέλος της διαδρομής αποτελούν τα Γραφεία Διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης και η κύρια είσοδος επί της οδού Φυλής, νοτιοδυτικά της Λίμνης Νο. 6, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι όλες οι προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι προσανατολισμένες στη βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη και της αρτιότερης επαφής των πολιτών με την ιστορία και τον περιβαλλοντικό ρόλο του Μητροπολιτικού Πάρκου. Επίσης χαρακτηρίζονται ως «Πράσινες», με σκοπό την επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στα κόστη, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς και τη βελτίωση της «κυκλικότητας» των προϊόντων και υπηρεσιών του Δημοσίου.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, επισήμανε ότι το Πάρκο Τρίτση έχει περάσει σε μια νέα εποχή και ότι αποτελεί ένα δημόσιο χώρο, ανοικτό σε όλους τους πολίτες, που μπορούν να απολαμβάνουν δράσεις αθλητισμού, πολιτισμού, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και αναψυχής. «Με στοχευμένα έργα που έχουν ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο, το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης έχει αφήσει πίσω του οριστικά την εικόνα της εγκατάλειψης», σημειώνει ο κ. Πατούλης. Αναφερόμενος στην σύμβαση υπογραμμίζει ότι με το έργο αυτό «ενισχύουμε περαιτέρω την εικόνα και τη λειτουργικότητα της βιοκλιματικής διαδρομής που διατρέχει τον επιμήκη άξονα του Πάρκου. Πρόκειται για μια έξυπνη διαδρομή διαμορφωμένη με βιοκλιματικά υλικά, η οποία δημιουργήθηκε δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσβασιμότητα από όλες τις κοινωνικές ομάδες, από άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους και παιδιά».