Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από έμπειρους εκπαιδευτές του εργαστηρίου καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Με στόχο την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα πρόληψης γα την υγεία, η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή» που υλοποιεί, ξεκίνησε εκπαιδευτικό κύκλο σεμιναρίων σε πολίτες για την εκμάθηση της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ).

Ήδη, δεκάδες απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ και μέλη του συλλόγου υπαλλήλων Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης παρακολούθησαν τα πρώτα σεμινάρια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης και στις εγκαταστάσεις της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από έμπειρους εκπαιδευτές του εργαστηρίου καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα μέσω διαλέξεων και πρακτικής εξάσκησης πάνω σε προπλάσματα να εκπαιδευτούν στην έγκαιρη αναγνώριση των σημείων ανακοπής και της παροχής πρώτων βοηθειών, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες του ασθενούς να φτάσει στο νοσοκομείο όπου μπορεί να του παρασχεθεί εξειδικευμένη βοήθεια.

Στα σεμινάρια παραβρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, πρόληψης και κινητών μονάδων της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, ο οποίος επεσήμανε ότι η εκπαίδευση των πολιτών στη χρήση των απινιδωτών και στην παροχή πρώτων βοηθειών, είναι εξίσου σημαντική με την τοποθέτηση των μηχανημάτων σε στάδια και πολυσύχναστα σημεία.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στα σεμινάρια δωρεάν. Ο κ. Πιτσούλης προσέθεσε πως το προσεχές διάστημα αντίστοιχα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις περιοχές του νησιού, καθώς η Περιφέρεια Κρήτης μέσα από την εφαρμογή αυτών των δράσεων στοχεύει στη συμμετοχή όλων των πολιτών στο πρόγραμμα πρόληψης από τον αιφνίδιο θάνατο.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου συνεχάρη την Περιφέρεια Κρήτης για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής δράσης που προληπτικά μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές.