Ο Αποστόλης Λάμπος παίρνει μολύβι και χαρτί και καταγράφει 10 συμβουλές προς τους γονείς ώστε να περάσουν κι αυτοί, αλλά και τα παιδιά τους μοναδικές διακοπές.

Είναι η περίοδος που όταν ήσουν μόνος ή με σύντροφο αλλά χωρίς παιδιά την έλεγες και περίοδο “χαλάρωσης”. Η περίοδος που στην παραλία θα διάβαζες και ένα βιβλίο ή που το βράδυ θα έβγαινες για ποτό χωρίς να σκέφτεσαι το πρωινό ξύπνημα. Οι διακοπές με παιδιά είναι κάτι άλλο. Κάτι εξίσου τέλειο, όμως αρκεί αρχικά να κοουτσάρεις το μυαλό σου ότι οι διακοπές με φίλους είναι ένα άλλου είδους διακοπών. Εξίσου τέλειες όμως, μπορεί να είναι και οι διακοπές με παιδιά! Μην τις φοβηθείς, όρμα σε αυτές και ζήσ’ τες.

Θα προσπαθήσω πάντως να σου μεταφέρω 10 tips, τα οποία φυσικά δεν είναι θέσφατα, μπορείς και να τα φιλτράρεις, αλλά μπορεί να σου δώσουν και έναν μπούσουλα για την πιο ωραία περίοδο μιας ολόκληρης χρονιάς.

Οι οικογενειακές διακοπές λοιπόν, είναι μια υπέροχη ευκαιρία να δημιουργήσετε αναμνήσεις και να ενισχύσετε το δέσιμο με τα παιδιά σας. Ποτέ άλλοτε μέσα στη χρονιά δεν μπορείτε να περάσετε τόσο χρόνο μαζί. Φυσικά τα ταξίδια με τα παιδιά έχουν προκλήσεις τις οποίες καλείστε να διαχειριστείτε, ενώ θα πρέπει να προσαρμοστούν τα ενδιαφέροντα όλων η να δημιουργηθούν και νέα ώστε κανείς να μη νιώσει το απλοϊκό “δεν περνάω καλά”.

Με λίγο προσεκτικό σχεδιασμό και θετική στάση, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι οι οικογενειακές σας διακοπές θα γίνουν μια ευχάριστη εμπειρία για όλους.

Ακολουθούν τα tips:

Να συμμετάσχουν τα παιδιά στον σχεδιασμό των διακοπών

Για να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας είναι ενθουσιασμένα και ανυπομονούν για το ταξίδι, βάλτε τα στη διαδικασία σχεδιασμού των διακοπών. Συζητήστε πιθανούς προορισμούς και δραστηριότητες ως οικογένεια και αφήστε τα παιδιά σας να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προσαρμόσετε τις διακοπές σας για να ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντα όλων, εξασφαλίζοντας μια πιο ευχάριστη εμπειρία για όλη την οικογένεια. Μην τους ανακοινώσετε απλά το ότι: “Θα πάμε Μάνη”. Ακόμα κι αν έχει προαποαποφασιστεί φτιάξτε το σενάριο ώστε να νιώθουν ότι είναι και δική τους επιλογή.

Επιλέξτε προορισμούς φιλικούς προς τα παιδιά

Όταν επιλέγετε τον προορισμό σας, εξετάστε μέρη που είναι γνωστά ως kids friendly. Ψάξτε για προορισμούς με αξιοθέατα, καταλύματα και εστιατόρια που είναι προσαρμοσμένα στις οικογένειες. Συνδυάστε το φυσικό τοπίο με ιδιαίτερες δραστηριότητες που να είναι προσαρμοσμένες και στα παιδιά. Βρείτε τόπους με ιστορία που θα εξάψουν το ενδιαφέρον τους και θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και προτιμήστε μέρη στα οποία συνήθως επιλέγουν οικογένειες με παιδιά. Τα παιδιά θέλουν παιδιά. Και αυτό θα σας δώσει και λίγο χρόνο για τον εαυτό σας.

Πακετάρετε με σύνεση

Η σωστή βαλίτσα είναι κρίσιμη όταν ταξιδεύετε με παιδιά. Πολύ κρίσιμη! Προσωπικά μπορώ να γεμίσω το αμάξι σε “tetris mode” αλλά οι βαλίτσες μου τιγκάρουν τόσο πολύ και συνήθως με πράγματα παντελώς αχρείαστα. Φτιάξτε μια λίστα με τα απαραίτητα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων ρούχων, προσωπικών αντικειμένων, φαρμάκων και οτιδήποτε άλλο το οποίο θα μπορούσαν να χρειαστούν τα παιδιά σας. Πολύ σημαντικό να έχετε μαζί μια “μαγική τσάντα” με μικροαντικείμενα και μικροπαιχνίδια (πχ μαρκαδόρους και μικρά μπλοκ) τα οποία μπορούν να απασχολήσουν τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή και σε διάφορες στιγμές των διακοπών.

Να είστε ευέλικτοι με το πρόγραμμα

Ο προγραμματισμός είναι σίγουρα σημαντικός αλλά εγώ τον απεχθάνομαι. Με τα παιδιά όμως ίσως είναι απαραίτητος. Είναι πολύ σημαντικό να είστε ευέλικτοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Τα παιδιά μπορεί να κουραστούν πιο γρήγορα από τους ενήλικες, οπότε να θα πρέπει είστε έτοιμοι να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας ακόμα κι αν χρειαστεί να ακυρώσετε μια δραστηριότητα. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ψυσική ισορροπία σύσσωμης της οικογένειας. Μην φορτώνετε υπερβολικά τις μέρες σας, αφήστε χώρο για αυθορμητισμό και επιτρέψτε στα παιδιά σας να διαλέξουν τις δραστηριότητες που θα ήθελαν να κάνουν κάθε μέρα.

Δώστε προτεραιότητα στην ασφάλεια

Η ασφάλεια πρέπει να είναι πάντα υψηλή προτεραιότητα όταν ταξιδεύετε με παιδιά. Κι όταν λέμε ασφάλεια εννοούμε σε πολλά επίπεδα. Πρώτον να είστε προσεκτικοί με το περιβάλλον και τους πιθανούς κινδύνους σε νέα περιβάλλοντα. Να σέβεστε τα φυσικά τοπία (θάλασσες, ποτάμια, βουνά) χωρίς να υπερκτιμάτε τις γνώσεις και την εμπειρία σας. Δεύτερον κρατήστε τα παιδιά σας κοντά, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστα μέρη ή κοντά σε νερό. Ιδανικά να τα έχετε πάντα στο οπτικό σας πεδίο. Για τους πιο πρχωρημένους μπορείτε να τους έχετε ρούχα με έντονα χρώματα ή ακόμα και να χρησιμοποιείτε συσκευές εντοπισμού GPS (Εγώ δεν το έκανα, προτιμώ την συνεχή οπτική επαφή).

Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες μάθησης

Τα ταξίδια με παιδιά προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες για εκπαίδευση και μάθηση. Εκεί που θα είστε ψάξτε και μάθετε για την ιστορία του τόπου, για την κουλτούρα τους τη μουσική τους ή οτιδήποτε σας ενδιαφέρει. Επισκεφθείτε μουσεία, ιστορικούς χώρους ή φυσικά αξιοθέατα και ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν ερωτήσεις και να εξερευνήσουν την περιέργειά τους. Είναι τρομερή η εμπειρία της μάθησης, όταν κι εσείς ως γονείς μαθαίνετε κάτι νέο από κοινού με τα παιδιά σας.

Επιτρέψτε τον χρόνο για χαλάρωση

Όλοι όσοι έχουν παιδιά φαντάζομαι έχουν ζήσει την κατάσταση του παιδιού που κλαίει ή δυσανασχετεί χωρίς να εκφράζει ακριβώς τον λόγο με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένταση στην οικογένεια. Είναι η βασική ένδειξη ότι το παιδί έχει κουραστεί και θέλει να χαλαρώσει. Το μόνο που δεν πρέπει να κάνετε είναι να του ρίχνετε ευθύνη για κάτι που εξολοκλήρου έχετε επιλέξει εσείς. Είστε οι φροντιστές των παιδιών και πρέπει γρήγορα να αντιληφθείτε το λόγο της έντασης. Οι διακοπές είναι (και) κουραστικές για τα παιδιά. Να είστε λοιπόν προσεκτικοί με τα επίπεδα ενέργειας και τα συναισθήματα τους και να ενσωματώσετε χρόνο για χαλάρωση στο πρόγραμμα σας.

Δημιουργήστε ιδιαίτερες οικογενειακές στιγμές

Εδώ θα πρέπει να λειτουργήσει η φαντασία σας η οποία σε συνδυασμό με τη φαντασία των παιδιών μπορεί να κάνει “θαύματα”. Η δημιουργία οικογενειακών στιγμών κατά τις διακοπές μπορεί να δημιουργήσει διαρκείς αναμνήσεις και μια αίσθηση ενότητας. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε. Ένα παιχνίδι στη θάλασσας, ένα συγκεκριμένο τοπικό φαγητό σε συγκεκριμένο εστιατόριο, η δημιουργία των highlights των διακοπών σας, για παράδειγμα το top ten των στιγμών, το τραγούδι των διακοπών που ακούσατε τέσσερις-πέντε φορές στο συγκεκριμένο μέρος και θα σας τον θυμίζει για πάντα. Αυτές οι στιγμές θα μείνουν για πάντα.

Να είστε υπομονετικοί και θετικοί

Ταξιδεύοντας με παιδιά μπορεί να είναι απρόβλεπτο, και ενδέχεται να υπάρχουν προκλήσεις. Κι εδώ θα αναφέρω το σημαντικότερο tip για τις διακοπές σας. Την υπομονή! Η υπομονή είναι αρετή. Να παραμείνετε υπομονετικοί και να διατηρήσετε θετική στάση αντιμετωπίζοντας απρόσμενες καταστάσεις. Τα παιδιά συχνά παίρνουν σημάδια από τις αντιδράσεις/πράξεις των γονιών τους, έτσι μια ήρεμη και θετική συμπεριφορά θα τους βοηθήσει να νιώθουν ασφάλεια και να αντιμετωπίσουν τυχόν συναισθηματικές αλλαγές που μπορεί να συμβούν.

Καταγράψτε τις στιγμές

Τέλος, μην ξεχνάτε να καταγράψετε τις πολύτιμες στιγμές κατά τη διάρκεια των διακοπών. Φωτογραφήστε και βιντεοσκοπήστε όσο το δυνατόν περισσότερα για να διατηρήσετε τις αναμνήσεις που μοιραστήκατε μαζί σαν οικογένεια. Είμαστε άλλωστε μια από τις πρώτες γενιές που τα παιδιά μας θα έχουν τόσο υλικό από τα χρόνια της ζωής τους. Σκεφτείτε τί έχετε εσείς που είστε από 40 και πάνω.

Ωστόσο να πως εδώ πως είναι στη δική σας ευχέρεια η καταγραφή των στιγμών να γίνεται με μέτρο ώστε να μην είστε συνεχώς με ένα κινητό στο χέρι. Γιατί οι καλύτερες αναμνήσεις είναι αυτές που μένουν στην ψυχή σας μέσα από τα μάτια σας.