Ο Αποστόλης Λάμπος γράφει για τη «Ρούγα», τον ιδανικό προορισμό μίας οικογένειας. Ένα cafe bar βγαλμένο από άλλη εποχή, πολύ πιο αθώα από αυτή που ζούμε.

Είσαι στη Μάνη; Πας Αρεόπολη, Λιμένι, Γερολιμένα, Βάθεια, Σπήλαια Διρού, Οίτυλο, Σκουτάρι, Βαθύ, Μαρμάρι, Πόρτο Κάγιο, Αλύπα, Αλμυρό, Κότρωνα και σε δεκάδες άλλα υπέροχα και μοναδικά μέρη.

Είσαι στη Μάνη με παιδιά; Πας στη Ρούγα!

Τώρα θα μου πεις τί εστί Ρούγα; Κάποιο ωραίο ακόμα χωριό που δεν γνώριζε ο πολύς κόσμος; Κάποια -από τις πολλές- κρυφές παραλίες της Μάνης; Όχι, αυτά υπάρχουν σε πληθώρα οδηγών να τα ανακαλύψετε. Αυτό που κανένας οδηγός δεν θα σας πει, εκτός φυσικά από το ecogreennet.gr .

Η “Ρούγα” είναι το πιο χαλαρό cafe-bar του κόσμου! Οι φίλοι μου τώρα που το διαβάζουν το κείμενο αναφωνούν με δόση ειρωνίας: “Καθόλου υπερβολικός”. Εντάξει δεν έχω πάει και σε όλα τα cafe bar του κόσμου, αλλά τουλάχιστον σας κέντρισα το ενδιαφέρον.

Η Ρούγα λοιπόν βρίσκεται στο χωριό Πύργος Διρού, λίγα χιλιόμετρα πριν φτάσεις στα μοναδικά σπήλαια με την ομώνυμη ονομασία. Είναι περίπου δέκα λεπτά αφού περάσεις την Αρεόπολη και αρχίσεις να οδεύεις στην μέσα Μάνη. Εκεί δηλαδή που ήδη καταλαβαίνεις ότι η ενέργεια στο περιβάλλον αλλάζει.

Το άγριο και αφιλόξενο τοπίο με την ξεχωριστή ομορφιά του και τους ξεχωριστούς ανθρώπους του, είναι εκεί για να σε κάνουν να νιώσεις ότι διεισδύεις σε έναν κόσμο όπου το κοσμικό με το απόκοσμο δύσκολα τα διακρίνεις. Ας μην ξεφύγω άλλο για τη Μάνη. Στο θέμα μας.

Στη Ρούγα λοιπόν, δεν είναι θέμα τόσο ο καφές, το ποτό ή τα φαγητά που έχει. Όλα αξιόλογα και σε καλύτερες από τις τιμές που έχουμε συνηθίσει. Το θέμα είναι η τεράστια αλάνα στο πίσω μέρος, κατά το “Στο πίσω μέρος κήπος“. Μια αλάνα ανεπιτήδευτη, με χορτάρι και χώμα και ένα πετρόχτιστο φράχτη γύρω γύρω.

Με διάσπαρτα παιχνίδια και φωτισμό που σου δίνει την εντύπωση ότι είσαι σε μια άλλη εποχή. Πολύ πιο αθώα από αυτή που ζούμε. Μια εποχή όπου τα παιδιά παίζαμε έξω άφοβα. Ως αργά. Οι ιδιοκτήτες του καταστήματος, ένα νεαρό ζευγάρι, σε κάνουν να νιώθεις σα στο σπίτι σου. Σα να έχεις πάει σε ένα φιλικό σπίτι και αράζεις χωρίς να διατηρεί μια απόσταση ανάμεσά σας η πελατειακή ουσιαστικά σχέση.

Εκεί που αφήνεις τα παιδιά σου να παίξουν, να τρέξουν, να κάνουν καινούριους φίλους, ενώ εσύ μπορείς να κάτσεις σε ένα από τα τραπεζάκια (στην αυλή όλα έχουν οπτική επαφή με την αλάνα) και να χαλαρώσεις για μερικές ώρες. Μακριά από τον πολύ κόσμο που πάει στα πιο κλασικά και εσχάτως τουριστικά μέρη της Μάνης.

Στη Ρούγα νιώθεις ασφάλεια, χαλαρότητα και μια αυθεντική αίσθηση διακοπών η οποία τα τελευταία χρόνια φθίνει ολοένα και περισσότερο. Γι΄ αυτό είναι όμορφο να ανακαλύπτουμε τέτοια μέρη και να τα μοιραζόμαστε.

Και για όσους δεν γνωρίζουν, “ρούγα” σημαίνει: γειτονιά, συνοικία, πλατεία, σοκάκι ή δρόμος. Στη Μάνη η ρούγα βρισκόταν σε κεντρικά σημεία των χωριών, εκεί όπου μαζεύονταν οι κάτοικοι το απόγευμα μετά τις δουλειές τους για το καθημερινό τους συναπάντημα. Η ρούγα ήταν επί της ουσίας μια πέτρινη μάντρα στην οποία άραζαν για να ξεφύγουν από το μόχθο της καθημερινότητας και να κοινωνικοποιηθούν.

Ε, στη “Ρούγα” αυτό μπορεί να το νιώσεις.