Ο Αποστόλης Λάμπος γράφει για τον πολυσχιδή καραγκιοζοπαίκτη που έχει πάει σε άλλο επίπεδο την λαϊκή αυτή τέχνη τα τελευταία 25 χρόνια

Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς με λόγια και λέξεις μια παράσταση “Καραγκιόζη” δημιουργημένη από τον σκιοπαίκτη και ερμηνευτή θεάτρου σκιών, Ηλία Καρελλά. Ο πολυσχιδής καραγκιοζοπαίκτης έχει πάει σε άλλο επίπεδο την λαϊκή αυτή τέχνη τα τελευταία 25 χρόνια.

Μετέτρεψε την αγάπη που είχε από μικρός για τις σκιές σε “καύσιμη” ύλη, ώστε να δημιουργήσει τις δικές του παραστάσεις μέσα από τις οποίες διατήρησε παράλληλα το παιδί μέσα του σε έναν κόσμο για μεγάλους. Και έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να “απογειώσει” αυτή την σπουδαία μας παράδοση.

Να την εκσυγχρονίσει, χωρίς να χάσει σε τίποτα την αυθεντικότητά της. Να την κάνει να συμβαδίσει με την εποχή μας, αλλά να διατηρήσει συνάμα το πηγαίο χιούμορ και τον σαρκασμό του λαϊκού μας ήρωα όπως αυτά “γεννήθηκαν” από τους πρώτους Έλληνες καραγκιοζοπαίκτες του 19ου αιώνα.

Στις πρωτοποριακές παραστάσεις του Ηλία Καρελλά, το θέατρο σκιών “δένει” αρμονικά με ζωντανή μουσική και όργανα, με ηθοποιούς και τραγούδι, δημιουργώντας μια μοναδική σύνθεση που αξίζει να παρακολουθήσεις. Μόνο έτσι θα νιώσεις την “έκρηξη” των συναισθημάτων που σου χαρίζει η τέχνη η οποία αναγεννήθηκε από ανθρώπους όπως ο Ηλίας Καρελλάς και που εν έτει 2023 ολοένα και περισσότεροι μικρά παιδιά συνδέονται και πάλι μαζί της.

Όταν δε, τις παραστάσεις του, υποδέχεται ο Κήπος του Μεγάρου, τότε μπορείς να ζήσεις μια υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά, όπως αυτή που προσφέρει φέτος με την παράσταση “Θησέας και Μινώταυρος”. Μια παράσταση ξεκαρδιστική, που σέβεται και “παίζει” ευγενικά με τη μυθολογία. Ο Ηλίας Καρελλάς καταφέρνει να συνδεθεί με το κοινό (μικρούς και μεγάλους) μέσα από τραγούδια και απευθείας διάλογο που σε κάνει μέρος της παράστασης.

Για 70 λεπτά, καθισμένοι στο χορτάρι του Κήπου του Μεγάρου, τουλάχιστον χίλιοι θεατές ζουν μια αναζωογονητική εμπειρία, η οποία όταν τελειώνει σε κάνει να θες κι άλλο. Σου φάνηκε ότι ήταν λίγο. Κι αυτό σημαίνει επιτυχία.

Μαζί του το εξαιρετικό δίδυμο εγχόρδων String Demons παίζουν και τραγουδούν μοναδικές διασκευές και συνθέσεις αλλά και ο σπουδαίος Έκτορας Κυριάκου, ο οποίος φέρνει άρωμα Κρήτης με τη φωνή και το λαούτο του.

Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι τυχαίο το ότι σε αναγνώριση του καλλιτεχνικού του έργου, ο Θίασός του έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και της UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων. Με τη δράση του, ο Ηλίας Καρελλάς έχει στηρίξει το “Χαμόγελο του Παιδιού”, τη “Φλόγα”, τα Παιδικά Χωριά SOS, τον Ερυθρό Σταυρό, τη Unicef, κ.α. Τέλος, είναι Καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών.