Ο Γιώργος Κογκαλίδης γράφει για την ιστορική ευκαιρία του μπασκετικού Παναθηναϊκού να φτιάξει ένα πραγματικά “πράσινο ΟΑΚΑ”…

Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός απέκτησε γήπεδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του τμήματος. Όνειρο χρόνων, που γίνεται πραγματικότητα και που επιτρέπει σε όλους να οραματίζονται ένα ανακαινισμένο γήπεδο, σύγχρονων προδιαγραφών, το οποίο θα είναι όμορφο και λειτουργικό συνάμα.

Μοιάζει σαν χθες, αλλά έχουν περάσει 19 χρόνια, από τότε που στο διπλανό ποδοσφαιρικό γήπεδο η Ολυμπιακή Φλόγα άναβε, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη των Αγώνων. Κακά τα ψέματα, από τότε μέχρι σήμερα, ελάχιστες παρεμβάσεις έχουν γίνει στο Ολυμπιακό Κέντρο, όπως και στα άλλα γήπεδα. Ο χρόνος βαραίνει, αφήνοντας τα σημάδια του.

Αρκεί άραγε να έχουμε ένα ανανεωμένο κλειστό, με καλύτερους χρωματισμούς (πράσινο ένεκα της ομάδας), κάποιες παρεμβάσεις, που θα ανεβάζουν τον πήχη της αθλητικής ψυχαγωγίας για τους επισκέπτες; Θαρρώ πως όχι, καθώς ο Παναθηναϊκός έχει ιστορική ευκαιρία να φτιάξει ένα πραγματικά ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΑΚΑ.

Να αφήσει το δικό του αποτύπωμα

Οι σύγχρονες ομάδες οφείλουν να έχουν μοντέρνες ιδέες. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πρέπει να ζητήσει από τους συνεργάτες του να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα του γηπέδου. Έτσι θα είναι «πράσινο» όχι μόνο λόγω χρώματος, αλλά και λόγω της διάθεσης του συλλόγου να αφήσει το δικό του αποτύπωμα.

Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι ένας εκ των σημαντικότερων αθλητικών (εν προκειμένω μπασκετικών) οργανισμών της χώρας, να δείξει έμπρακτα την οικολογική του ανησυχία. Κι είναι πολλά αυτά που μπορεί να κάνει, ώστε να διαμορφώσει νέα δεδομένα.

Καθίσματα από ανακυκλωμένο υλικό (με έμφαση στις πολυθρόνες των VIP), να τοποθετηθούν παντού φώτα led, να μειωθεί στο ελάχιστο η χρήση χαρτιού, να μειωθεί η χρήση πλαστικού, αλλά και παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο για δημιουργία μικροκλίματος, αναζήτηση λύσεων μέσω πηγών καθαρής ενέργειας και πάει λέγοντας.

Δεν είμαστε εμείς πιο έξυπνοι για να προτείνουμε κάτι, που δεν το γνωρίζουν ήδη. Το ζήτημα είναι να μπει ως κεντρικός άξονας της πολιτικής του Παναθηναϊκού για την αξιοποίηση του ΟΑΚΑ η οικολογική προσέγγιση. Η… πράσινη προσέγγιση, που αρμόζει σ’ ένα «πράσινο» σωματείο.