Η Κίνα ζήτησε να ανασταλεί η εφαρμογή του σχεδίου – Η ΔΟΑΕ λέει πως τα σχέδια της Ιαπωνίας έχουν «αμελητέο ραδιενεργό αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον»

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ, IAEA) ενέκρινε το σχέδιο της Ιαπωνίας να απορρίψει στον ωκεανό επεξεργασμένα ραδιενεργά ύδατα από τον κατεστραμμένο από τσουνάμι πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, παρά την κατηγορηματική αντίθεση του Πεκίνου και άλλων στην περιοχή.

Έπειτα από εξέταση που διήρκεσε δύο χρόνια, ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε πως τα σχέδια της Ιαπωνίας συμφωνούν με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας και πως θα έχουν «αμελητέο ραδιενεργό αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον».

«Απόψε είναι μια πολύ ιδιαίτερη νύκτα», είπε ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι στον Iάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα πριν του παραδώσει ένα χοντρό μπλε ντοσιέ που περιείχε την τελική έκθεση.

Η Ιαπωνία δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει την ημερομηνία που θα αρχίσει να απορρίπτει το νερό, μια διαδικασία που θα πάρει 30 με 40 χρόνια για να ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη η σχετική έγκριση στην εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) από την εθνική ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια. Η ρυθμιστική αρχή αναμένεται να πει την τελευταία λέξη της ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

Τοπικά συνδικάτα γιαπωνέζων αλιέων έχουν αντιταχθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο εκπονήθηκε το 2021, λέγοντας ότι θα βλάψει τη δουλειά που έχουν κάνει για να αποκαταστήσουν τη φήμη τους αφού αρκετές χώρες απαγόρευσαν μερικά ιαπωνικά προϊόντα τροφίμων μετά την καταστροφή του 2011.

Μερικές γειτονικές χώρες έχουν επίσης παραπονεθεί στη διάρκεια των ετών για την απειλή που η απόρριψη των υδάτων αυτών θα μπορούσε να δημιουργήσει για το θαλάσσιο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, με το Πεκίνο να αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο επικριτή του σχεδίου.

«Η Ιαπωνία θα συνεχίσει να παρέχει εξηγήσεις στον ιαπωνικό λαό και στη διεθνή κοινότητα με ειλικρίνεια και βάσει επιστημονικών δεδομένων και με υψηλό επίπεδο διαφάνειας», δήλωσε ο Κισίντα κατά τη συνάντησή του με τον Γκρόσι.

Μέσω της πρεσβείας του στην Ιαπωνία, το Πεκίνο δήλωσε σήμερα πως η έκθεση του ΔΟΑΕ δεν μπορεί να αποτελέσει «άδεια» για την απόρριψη των υδάτων και ζήτησε να ανασταλεί η εφαρμογή του σχεδίου.

Επεξεργασμένα ύδατα

Η Ιαπωνία υποστηρίζει πως η διαδικασία είναι ασφαλής επειδή έχει επεξεργασθεί το νερό -αρκετό για να γεμίσει 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων- που είχε χρησιμοποιηθεί για την ψύξη ράβδων καυσίμου του σταθμού της Φουκουσίμα αφού αυτός υπέστη ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι το 2011.

Το νερό έχει φιλτραριστεί για να αφαιρεθούν τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία εκτός από το τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό. Πριν απορριφθούν στον Ειρηνικό, τα επεξεργασμένα ύδατα θα αραιώσουν ώστε τα επίπεδα του τριτίου σ’ αυτά να είναι πολύ κάτω από τα διεθώς εγκεκριμένα.

Σε μια παρουσίαση που έκαναν σε ξένους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα στην Κίνα, Ιάπωνες αξιωματούχοι είπαν ότι τα επίπεδα του τριτίου στα επεξεργασμένα ύδατα είναι χαμηλότερα από αυτά που εντοπίζονται στα λύματα που απορρίπτονται τακτικά από πυρηνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, της Κίνας περιλαμβανομένης.

Οι αξιωματούχοι είπαν πως έκαναν πολλές και επανειλημμένες προσπάθειες να εξηγήσουν στο Πεκίνο τα επιστημονικά στοιχεία που στηρίζουν τη θέση του Τόκιο, αλλά οι προσφορές τους αγνοήθηκαν.

Η Κίνα δήλωσε ότι η σύγκριση από την Ιαπωνία των επιπέδων τριτίου στα επεξεργασμένα ύδατα και στα λύματα «δημιουργεί πλήρη σύγχυση και παραπλανά την κοινή γνώμη».

Ο Γκρόσι θα επισκεφθεί σήμερα, Τετάρτη, το σταθμό της Φουκουσίμα. Μετά την Ιαπωνία, θα μεταβεί στη Νότια Κορέα, όπου οι καταναλωτές κάνουν μαζικές αγορές θαλασσινού αλατιού και άλλων ειδών ενόψει της απόρριψης των υδάτων από το σταθμό της Φουκουσίμα. Αναμένεται να επισκεφθεί επίσης τη Νέα Ζηλανδία και τα Νησιά Κουκ για να κατευνάσει τις ανησυχίες τους σχετικά με το ιαπωνικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης.