Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη (5/7), λόγω των ελλείψεων σε ασθενοφόρα. Ένας 76χρονος στην Εύβοια και μία ηλικιωμένη στη Λέσβο, τα θύματα.

Στην περίπτωση του 76χρονου από το Μαντούδι, η οικογένειά του, σύμφωνα με το evima, καταγγέλλει ότι από το Ε.Κ.Α.Β. τους ενημέρωσαν πως δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός για το ασθενοφόρο κι έτσι τον μετέφεραν με αγροτικό αυτοκίνητο στο Κέντρο Υγείας, αλλά κατέληξε στη διαδρομή.

Στη δεύτερη περίπτωση, της ηλικιωμένης, όπως αναφέρει ο γιατρός και πρώην Αντιδρήμρχος Μιχάλης Ρούσσης στο «Νησί», το Κέντρο Υγείας κλήθηκε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τρία περιστατικά: «Το πιο σοβαρό ήταν εκείνο στην παραλία του Γαβαθά όπου μια γυναίκα βγήκε από τη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις της. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ την έφερε στο Κέντρο Υγείας μετά από πολύ ώρα και ήταν νεκρή. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν θα είχε σωθεί σε περίπτωση που πήγαινε στην παραλία το δικό μας ασθενοφόρο νωρίτερα αν είχαμε οδηγό βάρδιας. Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθούσαμε το πρωτόκολλο που προβλέπει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε περιστατικά πνιγμού τουλάχιστον για μισή ώρα.

Το δεύτερο περιστατικό αφορούσε ένα άτομο με επιληψία που έπρεπε επειγόντως να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας και να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και το τρίτο περιστατικό για το οποίο κλήθηκε το ΕΚΑΒ ήταν σοβαρό περιστατικό ηλικιωμένου με κορονοϊό».

Για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Άντισσας σημειώνει: «Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί στη βάρδια σου. Αν θα έχεις ένα ή δύο σοβαρά περιστατικά, αν θα έχεις τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό. Δυστυχώς έτσι όπως έχει η κατάσταση μένουν 9-10 κενές βάρδιες οδηγών ασθενοφόρων ακάλυπτες το μήνα και σε περίπτωση ανάγκης το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έρχεται σε 2 ώρες από Μυτιλήνη και σε 1,5 ώρα αν βρίσκεται Καλλονή.

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες είναι πολύ αυξημένες χρειαζόμαστε όχι μία αλλά δύο βάρδιες σε οδηγούς ασθενοφόρων διότι η κίνηση είναι αυξημένη και συμβαίνουν πολλά έκτακτα περιστατικά.

Το Σαββατοκύριακο που είχα πάλι εφημερία είχαμε πολλά περιστατικά και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κλήθηκε αρκετές φορές. Το βράδυ δε, δεν υπάρχει ούτε νοσηλευτής να στηρίξει την υπηρεσία ούτε άτομο για τα εργαστήρια.

Αν χρειαστεί να βγει έξω ο αγροτικός γιατρός σε περιστατικό, τότε μένω μόνος με το φύλακα. Αυτές είναι οι συνθήκες στο Κέντρο Υγείας Άντισσας και όσο και αν θέλει κανείς να βοηθήσει και να στηρίξει μια κατάσταση είναι πολύ δύσκολο».