Οι φλόγες έχουν περάσει τον επαρχιακό δρόμο από τον οικισμό Γιαννούλη – Επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα

Προς Κορνοφωλιά και Γιαννούλη κατευθύνεται και πάλι η καταστροφική φωτιά που κατακαίει για 14η ημέρα τον Έβρο. Οι κάτοικοι έζησαν ακόμη μία εφιαλτική νύχτα, αφού το πύρινο μέτωπο στην περιοχή της Κοτρωνιάς εκτείνεται σε τόξο αρκετών χιλιομέτρων.

Το Σουφλί είναι κυκλωμένο από τις φλόγες. Χθες το βράδυ, η αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων από νότιους σε βορειοανατολικούς μείωσε τον άμεσο κίνδυνο εισβολής της φωτιάς στην πόλη.

Αυτή τη στιγμή, όπως μετέδωσε το e-evros.gr, έντονη ανησυχία υπάρχει στο βορειοανατολικό μέτωπο της πυρκαγιάς αριστερά και πάνω από το Σουφλί. Ήδη, οι φλόγες έχουν περάσει τον επαρχιακό δρόμο από τον οικισμό Γιαννούλη και αυτό προκαλεί μεγάλες ανησυχίες. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η συνεχής αλλαγή των ανέμων, με αποτέλεσμα το μέτωπο να αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούσαν να περιορίσουν το μέτωπο. Διαρκώς δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες γύρω από το Σουφλί όπου το βράδυ, οι κάτοικοι έλαβαν άλλη μία προειδοποίηση να είναι σε επιφυλακή, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε εκκένωση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.

Ειδικότερα, στην περιοχή επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος έξι πυροσβεστικών αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης και Β. Αιγαίου

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για 4 Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) .

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.