«Η κατάσταση στην Πάρνηθα είναι εξαιρετικά κρίσιμη», είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης – Το χειρότερο καλοκαίρι από τη στιγμή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στην Πάρνηθα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ενώ ανέφερε ότι τα εναέρια μέσα έφτασαν μέσα σε 4 με 5 λεπτά από την πρώτη εστία στη Φυλή και επεσήμανε ότι η κατάσταση το φετινό καλοκαίρι είναι πρωτοφανής.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι συνεχίζεται η υπεράνθρωπη προσπάθεια στα παράλληλα πύρινα μέτωπα. «Η κατάσταση στην Πάρνηθα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Έκει επικεντρώνουμε τις δυνάμεις μας» σημείωσε.

Είπε επίσης ότι παράλληλα με την μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η πυροσβεστική κλήθηκε χθες να αντιμετωπίσει ακόμη 9 μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική, ενώ μαίνονταν ακόμη μέτωπα σε πολλές περιοχές. Όπως είπε, τις τελευταίες πέντε ημέρες, από την Παρασκευή μέχρι χθες, η Πυροσβεστική κλήθηκε να διαχειριστεί 355 δασικές πυρκαγιές. Μόνο το τελευταίο 48ωρο ξέσπασαν 209 νέες εστίες. Ο κ. Κικίλιας είπε ότι ο μηχανισμός Πολιτικός Προστασίας δίνει το 110% των δυνάμεών του.

Ως προς την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, ανέφερε ότι χθες, είχαν απογειωθεί εναέριες δυνάμεις που επιχείρησαν σε 5 εστίες στην Αττική. Όταν ξέσπασε η εστία στη Φυλή, όπως είπε, έγινε άμεσα εκτροπή των εναέριων μέσων. «Έφτασαν σε 4 με 5 λεπτά πάνω από την πρώτη εστία της Πάρνηθας» σημείωσε.

Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για πρωτοφανή κατάσταση, επισημαίνοντας ότι το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από τη στιγμή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα. Όπως συμπλήρωσε, 7 φορές φέτος πολλές περιοχές τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού 5.

«Αναβαθμίσαμε σημαντικά την Πολιτική Προστασία. Υλοποιήσαμε σε μεγάλο βαθμό το πόρισμα Γκολντάμερ. Πρώτη προτεραιότητα ήταν και θα παραμείνει η ανθρώπινη ζωή. Παρά τη συστηματική και σοβαρή ενίσχυση, το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «έχουμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα ακόμη για να μπορεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να διαχειρίζεται τις ακραίες καταστάσεις. Κάποιες πυρκαγιές ό,τι κι αν κάνουμε μπορεί να ξεφύγουν. Το είδαμε στο Μάουι, στον Καναδά. Δεν υπάρχει πεδίο για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Θα έρθει σύντομα η ώρα για τη δημόσια συζήτηση».

Για τους απανθρακωμένους μετανάστες στον Έβρο

«Στον Έβρο είχαμε 15 παράλληλες εστίες πυρκαγιάς. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο δάσος Δαδιάς, υπό ακραίες καιρικές συνθήκες, δημιουργώντας ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο το οποίο οι όποιες δυνάμεις πυρόσβεσης όσο ισχυρές κι αν ήταν δεν θα μπορούσαν να τη θέσουν υπό έλεγχο» ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον τραγικό θάνατο των 18 συνανθρώπων μας που ήταν στο δάσος της Δαδιάς.

»Το 112 είναι η ασπίδα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Δυστυχώς οι άτυχοι αλλοδαποί ενώ απαγορευόταν να είναι στο δάσος σε συνθήκες συναγερμού 4 παρά τα πολλαπλά μηνύματα το 112 σε Έλληνες και αλλοδαπούς που βρίσκονταν στην περιοχή, δεν έφυγαν.

»Η γραμμική πορεία των εστιών από Δαδιά μέχρι Αλεξανδρούπολη με 15 πυρκαγιές στην ίδια νοητή ευθεία έχει ήδη αποτυπωθεί από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής. Εξειδικευμένη ομάδα της αντιμετώπισης εγκλημάτων του Πυροσβεστικού σώματος με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ και τη συμμετοχή της ΕΥΠ διερευνούν συνεχώς τα αίτια».