Με μία λιτή και σύντομη δήλωση απευθύνθηκε στους Έλληνες πολίτες ο Πρωθυπουργός, για τις πυρκαγιές που δοκιμάζουν τη χώρα μας. «Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή. Στοίχημα ο γρήγορος περιορισμός των φωτιών», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ανάγκη για τον γρήγορο περιορισμό των πυρκαγιών, αφού το πρόβλημα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες που βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Ο Πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, επισήμανε ότι ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατό και τόνισε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού:

«Στις Βρυξέλλες που βρίσκομαι για τη Σύνοδο Κορυφής ενημερώνομαι συνέχεια για την εξέλιξη των μεγάλων πυρκαγιών στην Αττική, στη Βοιωτία και στην Κορινθία. Οι επιστήμονες μάς είχαν προειδοποιήσει ότι οι ημέρες αυτές θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες, λόγω του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί, για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές. Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της πολιτικής προστασίας. Το πρώτο μας μέλημα πάντα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος, για αυτό είναι και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις που διατάσσονται από την πολιτική προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές ότι ο κρατικός μηχανισμός, αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Ήταν η πρώτη ουσιαστικά δύσκολη ημέρα του φετινού καλοκαιριού. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε. Είναι και αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημα μας είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές τις οποίες θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες».