Το στίγμα του αναφορικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πρόσφατες φωτιές στη χώρα θέλησε να δώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη συνάντηση που είχε και με τον Υπουργό Θεώδωρο Σκυλακάκη συζητήθηκαν αρκετά και σημαντικά θέματα, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει μετά από αυτήν τη σημασία της πρόληψης, την ανάγκη για άμεσες αναδασώσεις, τη γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων και επισήμανε με νόημα ότι «τα δύσκολα δεν έχουν περάσει». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σύντομα θα γίνουν εξαγγελίες για τη δασική πολιτική.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του εν Ελλάδι τοποθέτηση, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα: «Όσο σημαντική είναι η καταστολή μιας πυρκαγιάς, εξίσου σημαντική είναι και η πολιτική της πρόληψης. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα ως προς την ενεργή προστασία των δασών μας αφαιρώντας όσο το δυνατόν περισσότερη καύσιμη ύλη. Έχω δώσει οδηγίες για αναδιάταξη πόρων για αναδασώσεις και προληπτικές παρεμβάσεις για να υπάρξει ένα ακόμα πιο προωθημένο πρόγραμμα προστασίας των περιαστικών δασών που είναι τόσο σημαντικά για το μικροκλίμα της πρωτεύουσας.

Είναι μια εθνική μάχη για την οποία θα χρειαστούμε τη βοήθεια της κοινωνίας των πολιτών, με πιο τολμηρά βήματα που θα πηγαίνουν πέρα από τα προφανή για πρόληψη πυρκαγιών ή πλημμυρών και την ταχύτατη αποζημίωση των πληγέντων.

Όσοι έχασαν περιουσίες στις φωτιές των τελευταίων ημερών να γνωρίζουν οτι έχουμε ένα πιο προωθημένο μηχανισμό αποζημιώσεων ώστε να αποκατασταθούν και να βάλουν τη ζωή τους σε μια τάξη.

Προφανώς συζητήσαμε τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, θέμα εξαιρετικά επίκαιρο με τις δυσάρεστες εικόνες των τελευταίων ημερών. Βρισκόμαστε αντιμετώποι όπως μας είχαν προειδοποιίησει οι ειδικοί μπροστά σε δύσκολα φαινόμενα, έχουμε μπροστά μας ένα νέο κύμα καύσωνα και πιθανή μετά ενίσχυση των ανέμων οπότε απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα γιατί τα δύσκολα δεν έχουν περάσει.

Θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε σύντομα εξαγγελίες για τη δασική πολιτική όπου έχει γίνει σημαντική δουλειά με πιο βασική τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ».