Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για πρόχειρες, αποσπασματικές λύσεις χωρίς στρατηγικό σχέδιο
Με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, να τονίζει την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου για την πράσινη μετάβαση, και να απαντά στους επικριτές του ότι «ο πόλεμος κατά των ΑΠΕ είναι λάθος πόλεμος», και την Αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για πρόχειρες, αποσπασματικές λύσεις χωρίς στρατηγικό σχέδιο, άρχισε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου που αφορά, «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».
«Σε αυτό το βίαια μεταλλασσόμενο περιβάλλον -είχαμε δύο πολέμους στα τρία τελευταία χρόνια- χρειαζόμαστε να είμαστε ευέλικτοι και σώφρονες, συνετοί και να θυμόμαστε ότι στο τέλος , υπάρχει σε μια δημοκρατία, η πιθανότητα όλοι να κυβερνήσουν. Είναι ανάγκη λοιπόν να έχουμε μια ευθύνη για το πώς διαχειριζόμαστε αυτά τα μεγάλα ενεργειακά θέματα. Και ο πόλεμος κατά των ΑΠΕ είναι λάθος πόλεμος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, κλείνοντας την πρώτη, τρίωρη συζήτηση του νομοσχεδίου, στην οποία τοποθετήθηκαν όλοι οι εισηγητές και οι γενικοί αγορητές των κομμάτων.
Το θέμα των αποβλήτων
Νωρίτερα, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο θέμα των αποβλήτων, επισημαίνοντας ότι «πρέπει όλοι να ομολογήσουμε ότι διαχρονικά η χώρα μας έχει πολύ μεγάλες αδυναμίες».
«Να θυμίσω το τεράστιο θέμα των χωματερών. Όταν ήρθαμε στην εξουσία είχαμε 65 περιπτώσεις για τις οποίες είχαν επιβληθεί από την ΕΕ και πρόστιμα. Είχαμε τεράστια καθυστέρηση στις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων -που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι- και της ανακύκλωσης. Και στα δύο έχουμε κάνει μία σαφή πρόοδο, ενώ σε ότι αφορά τους ΧΑΔΑ, από τους 65 που είχαμε σήμερα είναι μόλις 20», ανέφερε.
Έμφαση έδωσε και στις αλλαγές που προχώρησαν στο θέμα της ανακύκλωσης σημειώνοντας ότι «πεποίθηση μας είναι ότι πρέπει να εφαρμόζεται κατά το δυνατόν ο κανόνας ο ρυπαίνων πληρώνει που είναι ο βασικός κανόνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Όπως είπε, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, όμως δεν μπορεί να έχει όλο το βάρος για αυτά τα υλικά, που δεν έχει και την ευθύνη της δημιουργίας αποβλήτων».
«Αυτό το βάρος το έχουν οι υπόχρεοι παραγωγοί. Αυτή είναι η βασική κατεύθυνση της ανακύκλωσης την οποία θα εφαρμόσουμε και στον «καφέ κάδο». Είναι μία πολύ σημαντική μετάβαση η οποία αφορά και τα οργανικά. Έχουμε την τεράστια ευκαιρία όλα τα οργανικά που παράγει η εστίαση και οι δομές φιλοξενίας -και είναι τεράστια η ποσότητα περίπου το 50%- να μπουν το ταχύτερο σε ένα σύστημα και να δημιουργήσουμε ενέργεια από βιομάζα μηδενικών ρύπων», σημείωσε.
Οι αλλαγές για την διαχείριση των απορριμμάτων
Έμφαση έδωσε στις αλλαγές που προωθούνται στο άρθρο 13 για την διαχείριση των απορριμμάτων, απορρίπτοντας τις ενστάσεις της Αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να αφαιρέσει αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μεταφέρει όλη την εξουσία στο υπουργείο Περιβάλλοντος, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Στο νομό Ηλείας, για δύο χρόνια ήταν τα απορρίμματα-σκουπίδια στους δρόμους, και δεν υπήρχε νομοθετική πρόβλεψη ώστε κάποιος να πάει να τα μαζέψει. Αυτή τη νομοθετική πρόβλεψη βάζουμε σήμερα. Όταν μάλιστα είχαμε αντίστοιχο πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια, που ήταν μεικτή η ευθύνη από την περιφέρεια σε ένα κομμάτι των δήμων, υπήρχε μια απαίτηση από την κοινωνία το κεντρικό κράτος να παρέμβει. Διότι μπορεί πράγματι οι πόροι και οι νομοθετικές δυνατότητες και οι υπηρεσιακές δυνατότητες μιας τοπικής αυτοδιοίκησης να μην επαρκούν ή να υπάρξει μία θεσμική αποτυχία. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που κάνουμε αυτό το άρθρο και νομίζω θετικά θα εφαρμοστεί».
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Την έντονη αντίδραση του κ. Σκυλακάκη προκάλεσαν οι τοποθετήσεις της Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας .
«Εξαιρώντας το ΠΑΣΟΚ, η Αντιπολίτευση με τον ένα ή άλλο τρόπο καταφέρεται κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. ‘Ακουσα και μάλλον εξωτικά πράγματα, ότι αυξάνεται η θερμοκρασία του εδάφους λόγω των ανεμογεννητριών. Όλα αυτά για τις ΑΠΕ, υποκρύπτουν υποκρισία. Υπάρχει μία νοσταλγία για την παλιά «καλή εποχή», σε εισαγωγικά όμως, γιατί το 2015, και το 2016 και το 2017 είχαμε υψηλότερες τιμές χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Μπορεί να σας δυσαρεστούν τα στοιχεία, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Την περίοδο δε, από το 2015 μέχρι το 2019, υπήρχε το απόλυτο πάγωμα στις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ελάχιστες πραγματοποιήθηκαν και η τεράστια αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, για την οποία μας κατηγορείται έρχεται τώρα, αυτά τα χρόνια. Και είμαστε υπερήφανοι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε απολύτως τίποτα για την τηλεθέρμανση. Παρακολουθούσατε να έρχεται η απολιγνιτοποίηση, δεν κάνατε απολύτως τίποτα και φτάσαμε το 2020 με μηδέν προετοιμασία για την τηλεθέρμανση. Οι τηλεθερμάνσεις δεν παράγονται πατώντας ένα κουμπί για να φτιάξεις μια μονάδα, ένα καινούργιο δίκτυο. Οι θερμολέβητες που μπήκαν ήταν ακραία επιλογή γιατί δεν είχε γίνει η παραμικρή προετοιμασία. Οι λιγνίτες σήμερα είναι η ακριβότερη ενέργεια», είπε ο κ. Σκυλακάκης και συνέχισε:
«Σας άκουσα να λέτε ότι νομοθετούμε για τους μεγάλους ομίλους αφήνοντας εκτός τους μικρούς. Σοβαρολογείτε; Πόσα φωτοβολταϊκά έχει ο ΔΕΔΔΗΕ και άλλες μονάδες μικρές; Οκτώ γιγαβάτ. Έχουμε 11.000 μικρούς παραγωγούς και έχουν πάνω από 50% της αγοράς των ΑΠΕ αυτή τη στιγμή. Έχουμε τεράστιο κομμάτι μικρών. Αλλά το ερώτημα που κανείς δεν ενδιαφέρεται από την Αντιπολίτευση να απαντήσει, είναι τι λέει ο καταναλωτής για όλα αυτά».
«Τις ΑΠΕ τις βάζουμε όχι για τους επενδυτές, μικρούς ή μεγάλους. Τις βάζουμε για τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από ότι το 2019, γιατί έχουν τριπλασιαστεί οι ρύποι, και το σύστημα το οποίο παραλάβαμε είχε κατά βάση το φυσικό αέριο. Είχαμε, όταν παραλάβαμε, ελάχιστες ΑΠΕ, πολύ φυσικό αέριο και λιγνίτες σε αποδρομή. Είχαν τριπλασιαστεί οι ρύποι και διπλασιαστεί η τιμή του φυσικού αερίου. Εμείς διαχειριζόμαστε αυτό το σύστημα. Μας κατηγορείται γιατί βάζουμε μαζικά ΑΠΕ, μας κατηγορείτε για την αποθήκευση. Οι διαγωνισμοί αποθήκευσης που έχουν ήδη γίνει είναι εξαιρετικά επιτυχημένοι. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι ότι καταργούμε τώρα τις επιδοτήσεις για αποθήκευση, αυτό κάνει το νομοσχέδιο, και δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους όσους το επιθυμούν να βάλουν μπαταρίες και θα δούμε την ανταπόκριση», συμπλήρωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος.
Απαντήσεις έδωσε και στις κατηγορίες ότι τα φωτοβολταϊκά καταλαμβάνουν εύφορη γη
« Έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό που είναι σε εξέλιξη. Αλλά όταν κοιτάξουμε την καλλιεργήσιμη γη θα δούμε ότι το 2019 είχαμε 34,5 εκ στρέμματα. Το 2021 η καλλιεργήσιμη γη μας, έπεσε στο 28 εκ στρέμματα. Χάσαμε 6 εκ στρέμματα καλλιεργήσιμης γης την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Πόσα είναι τα φωτοβολταϊκά που θα χρειαστούμε μέχρι το τέλος της πράσινης μετάβασης; 400.000. Η απάντηση λοιπόν είναι ότι πρέπει να λύνουμε τα πραγματικά προβλήματα. Τις φαντασιώσεις της Αριστεράς τις έχουμε πληρώσει πάρα πολύ ακριβά σε αυτό τον τόπο. Αυτή είναι η αλήθεια. Και το πραγματικό μας πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι παύουν να καλλιεργούν τη γη και πρέπει να τους δώσουμε κίνητρα και δυνατότητες να καλλιεργήσουν τη γη», είπε.
Ακόμα, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη να δημιουργηθούν δρόμοι μέσα στα δάση γιατί, όπως είπε, «όταν ο δασικός ιστός είναι αδιάκοπος και έτσι όπως είναι εγκαταλελειμμένος 60 χρόνια χωρίς διαχείριση, όταν πιάνει φωτιά και έχει κατάλληλο άνεμο, δεν σταματά μέχρι να βρει κάποιο κενό».
«Πως σταματά τη φωτιά η δασική υπηρεσία; Φτιάχνει και συντηρεί δασικούς δρόμους. Βάζουμε τεράστια ποσά γιατί είναι πολύτιμο να τους έχουμε. Διότι, όταν θα έρθει φωτιά μπορείς να σχεδιάσεις και να φτιάξεις γρήγορα μία αντιπυρική ζώνη. Οι περισσότεροι δρόμοι, θα σώσουν το δάσος διότι το βασικό πρόβλημα του δάσους δεν είναι οι ανεμογεννήτριες αλλά είναι η κλιματική κρίση, οι τεράστιες θερμοκρασίες. Το δάσος από τη φωτιά θα καταστραφεί, όχι από τις ανεμογεννήτριες και η γεωργική μας παραγωγή από την εγκατάλειψη πλήττεται, και όχι από τα φωτοβολταϊκά», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.
Επεσήμανε δε, ότι η κυβέρνηση «θα κάνει οτιδήποτε να προχωρήσουν τα υδροηλεκτρικά έργα γιατί είναι απολύτως πολύτιμα», όμως όπως είπε, «χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις και είναι δύσκολο να τις βρειςγιατί υπάρχει το θεμελιώδες πρόβλημα ότι πρέπει να έχουμε νερό».
«Δεν ξέρουμε με το σημερινό κλίμα πόσο θα έχουμε, που και πότε θα το έχουμε. Αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία, και έχουν δύσκολες αδειοδοτήσεις, σε σχέση με τη 10ετία του 1960 που έγιναν. Χρειάζονται επενδύσεις αλλά πρέπει να βρεις επενδυτές που να έχουν διάθεση για επενδύσεις 60 και 80 ετών», σημείωσε.
Κλείνοντας ο κ. Σκυλακάκης επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν στις ΑΠΕ τονίζοντας ότι βεβαίως και υπάρχει χωροταξικό σχέδιο εδώ και 15 χρόνια και μόνο μικρές αλλαγές μπορούν να γίνουν και πρόσθεσε ότι «τα μεν φωτοβολταϊκά όπου και να πάνε η ουσία είναι το ίδιο, συνεπώς πήραμε μέτρα για να είναι μικρότερη η περιβαλλοντική επιβάρυνση βάζοντας περιμετρική δεντροφύτευση και οι ανεμογέννητριες πάνε εκεί που έχει αέρα, στο πιο απομακρυσμένο μέρος».
«Έχω πει ξανά στη βουλή ότι, αν ακούσω όλες τις ερωτήσεις που έχω από την Αντιπολίτευση για το που θα βάλουμε τις ΑΠΕ, στο τέλος, το μόνο μέρος που θα βάλουμε τις ΑΠΕ είναι στο κεφάλι μου. Δεν θα υπάρχει πουθενά αλλού για να τις βάλουμε διότι όλοι θεωρούν ότι το μέρος στο οποίο βρίσκονται, είναι ιερό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος ενώ απέρριψε την γεωθερμία καθώς, όπως είπε «είναι ακόμα μη ανταγωνιστική και ακριβή και είναι τελείως ουτοπική».
« ‘Αλλο τρόπο δεν έχω, εκτός και αν έρθετε και μου πείτε θα βάλουμε πυρηνικά στη χώρα, πράγμα το οποίο δεν έχω ακούσει κάποιον να το προτείνει και είναι μία άλλη συζήτηση. Εδώ έχουμε ένα σχέδιο, που για να το πετύχουμε πρέπει να βάλουμε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θα μας κάνει ενεργειακά ανεξάρτητους και περιβαλλοντικά είναι αφάνταστα καλύτερα από αυτό που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμε, διότι υπάρχει και το κλίμα. Όταν δεν θέλουμε πουθενά τις ανεμογεννήτριες, είμαστε κλιματικοί υποκριτές. Δεν γίνεται να θέλουμε την πράσινη μετάβαση χωρίς ανεμογενήτριες και χωρίς φωτοβολταϊκά, και κάθε φορά να ψάχνουμε μία διαδικασία ή κάτι να πούμε για να είμαστε κοντά σε κάποιο λαϊκό αίσθημα αλλά να αγνοούμε ότι μόνο έτσι θα πέσουν οι τιμές της ενέργειας. Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύω ότι χρειάζεται μια πιο οργανωμένη συζήτηση σε σχέση με τα ενεργειακά μας. Είναι σύνθετα, είναι δύσκολα, ζούμε σε ένα περιβάλλον διαρκώς μεταλλασσόμενο. Για παράδειγμα, το τι θα γίνει στις αμερικάνικες εκλογές σε δύο εβδομάδες, θα παίξει ρόλο στο πως θα εξελιχθούν οι τιμές».
ΣΥΡΙΖΑ: Υποβαθμίζεται τους ΟΤΑ και το αυτοδιοίκητό
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Ζαμπάρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για ακόμα μία φορά υποβαθμίζει τους ΟΤΑ και το αυτοδιοίκητό τους και συγκεντρώνονται όλες οι αρμοδιότητες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος».
«Μιλάμε για ένα υπερσυγκεντρωτικό σχήμα, το οποίο δεν θα είναι καθόλου λειτουργικό. Επιλέγετε να ιδιωτικοποιήσετε τη διαχείριση των αποβλήτων, αρχικά για τους ορεινούς και τους νησιωτικούς δήμους και θα τους χρηματοδοτήσετε από το τέλος ταφής. Όλα αυτά πάλι, χωρίς οικονομοτεχνικές μελέτες, χωρίς διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και χωρίς συγκεκριμένες μελέτες», τόνισε ο κ. Ζαμπάρας και πρόσθεσε:
«Τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν υπάρχει κανένας εγκεκριμένος αναθεωρημένος περιβαλλοντικός σχεδιασμός.
Επιπλέον, στο κεφάλαιο για τα ενεργειακά, καταφέρατε να μαζέψετε πάνω από διακόσια σχόλια στη διαβούλευση και αυτό δείχνει τις αντιδράσεις των φορέων και των πολιτών για τις εν λόγω ρυθμίσεις που φέρνετε. Τα περισσότερα σχόλια είναι από μικρούς επενδυτές, που αντιδρούν γιατί αδυνατούν να πάρουν όρους σύνδεσης, αφού επί της ουσίας τους πετάτε εκτός».
Όπως υποστήριξε ο κ. Ζαμπάρας, «η κυβέρνηση έρχεται και πάλι και αλλάζει μια σειρά δικών της νόμων κάνοντας κοπτοραπτική σε ήδη υφιστάμενους νόμους και αυτό αποδεικνύει την αποτυχία για νομοθέτηση».
«Επιτρέπετε να συνεχίζει να υπάρχει και να γιγαντώνεται μία φούσκα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσετε πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα, συμφέροντα με ονοματεπώνυμο. Θα καταλήγουμε να καταστρέφουμε ανεξέλεγκτα το περιβάλλον και να πετάμε ενέργεια από ΑΠΕ στα σκουπίδια.
Η λογική της πράσινης μετάβασης δεν είναι, κατά την άποψή μας, καταστρέφω το περιβάλλον για να φτιάξω ανεξέλεγκτες υποδομές ΑΠΕ. Η λογική της πράσινης μετάβασης είναι κατ΄ αρχάς η προστασία του περιβάλλοντος, με δίκαιη και προσιτή από όλους ενέργεια, με μικρά έργα, με διαβούλευση με τους φορείς και τους πολίτες», τόνισε.
Τέλος, ο κ. Ζαμπάρας έκανε λόγο «για ένα σχέδιο νόμου που βρίθει φωτογραφικών διατάξεων, που ενισχύει τον υπερ- συγκεντρωτισμό και τους μεγάλους παίκτες, τα μεγάλα συμφέροντα».
ΠΑΣΟΚ: Υπονομεύει την περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική της χώρας
Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκος Παρασύρης, υποστήριξε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο που υπονομεύει την περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική της χώρας».
«Συζητάμε για ένα σχέδιο νόμου, το οποίο δεν μπορεί να συμπυκνώσει την κυβερνητική πολιτική, ούτε στον κρίσιμο τομέα της αρμοδιότητας της Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ούτε στην ενεργειακή πολιτική και τις ΑΠΕ και βεβαίως ούτε σε θέματα χωροταξίας. Είναι ένα νομοσχέδιο δίχως συνεκτική γραμμή, απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης, με περίσσια αποσπασματικότητα, το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες άρθρα, που απλά ρυθμίζουν, διευθετούν, κόβουν και ράβουν αρμοδιότητες, υπερσυγκεντρώνουν Υπουργικές εξουσίες και αποτυπώνει την υπονόμευση της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Δεν επιλύει τα μείζονα, εστιάζει, ωστόσο, σταε επιμέρους και φυσικά περιέχει διατάξεις ερανιστικές, οι οποίες σε διάσπαρτα σημεία κρύβουν και φωτογραφικά χαρακτηριστικά», επεσήμανε ο κ. Παρασύρης.
Υποστήριξε επίσης, ότι για συγκεκριμένα άρθρα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση «έχουν ανακύψει και ζητήματα για την αντισυνταγματικότητα τους».
«Κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία στοχεύει στη ρύθμιση θεμάτων για την «ενέργεια», οφείλει να υπακούει στους δεσμευτικούς πλέον στόχους της Πράσινης Μετάβασης, όπως αυτοί αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), κατέληξε.
ΚΚΕ: Υποτάσσονται στους σχεδιασμούς και τους γεωπολιτικούς στόχους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για την νοτιοανατολική Μεσόγειο
Την έντονη διαφωνία της στο νομοσχέδιο εξέφρασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, τονίζοντας ότι «το νομοσχέδιο είναι αλήθεια, συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα και συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου, που έχει ήδη διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις».
«Υπάρχει συμφωνία για το κλίμα, του ΕΣΕΚ, η οποία εδράζεται ακριβώς στη συμφωνία με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πράσινη μετάβαση, την παραπέρα εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών, της ανακύκλωσης, των δασών, των νερών και ότι άλλο χρειάζεται», ανέφερε η κ. Κτενά.
«Το πρόβλημα είναι η ίδια η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, είναι η ίδια η εμπορευματοποίηση της διαχείρισης σκουπιδιών, ανακυκλώσιμων, σύμμεικτων ή ότι άλλο. Εξάλλου, οι στόχοι του να γίνει η χώρα μας ενεργειακός κόμβος και καθαρός εξαγωγέας, όπως προκύπτει και από το ΕΣΕΚ, οι στόχοι για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση, τον ρόλο του φυσικού αερίου σε αυτή τη διαδικασία, όλα αυτά είναι εντελώς συνδεδεμένα και υποτάσσονται στους σχεδιασμούς και τους γεωπολιτικούς στόχους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την νοτιοανατολική Μεσόγειο, για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο», υποστήριξε η κ. Κτενά.
Όπως είπε, «στόχος είναι να επιταχυνθούν οι επενδύσεις και η απόδοση τους είναι το μόνο κριτήριο ενώ δεν υπάρχουν πουθενά οι λαϊκές ανάγκες, ούτε καν το περιβάλλον, που ήταν μέχρι τώρα ο αγαπημένος «φερετζές» όλων όσων στήριζαν και προπαγανδίζουν για τις ΑΠΕ τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς κριτήρια και χωρίς περιορισμούς, χωρίς κανένα σχεδιασμό».
Ελληνική Λύση: Δεν έχουμε δασικούς χάρτες
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, τόνισε ότι το κόμμα του έχει εκφράσει την δική του άποψη «για την επικινδυνότητα που έχει η αλόγιστη χρήση πλέον αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών».
«Μας έχει πιάσει μια πρεμούρα σε ό τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές και γεμίζουμε τη χώρα ανεξέλεγκτα, με ένα χωροθετικό πλαίσιο που δεν υπάρχει. Για παράδειγμα δεν έχουν εκπονηθεί ακόμη δασικοί χάρτες, δεν ξέρουμε στη χώρα, τι είναι δάσος ακόμη και τι δεν είναι. Είμαστε από τις εναπομείναντες λίγες χώρες ανά τον πλανήτη, όχι μόνο στην ενωμένη Ευρώπη, που δεν έχουμε δασικούς χάρτες», ανέφερε.
Ο κ. Μπούμπας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, «πρόχειρο και χωρίς την απαιτούμενη διαβούλευση, με υπερεξουσιοδοτήσεις και υπουργικές αποφάσεις και τόνισε ότι «είναι τακτική της Κυβέρνησης να υπάρχει μία «κρεοντική» τακτική για τις αποφάσεις».
Νέα Αριστερά: Στόχος της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση των πάντων
Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Πέρκα Θεοπίστη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βασική στόχευση όλων των νομοθετημάτων της είναι η ιδιωτικοποίηση των πάντων».
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει κολλημένη στις ιδιωτικοποιήσεις. Και είτε αφορούν την απευθείας πώληση ή εκχώρηση μετοχών του Δημοσίου σε κρίσιμες εταιρείες και υποδομές -το έχουμε δει κατά κόρον να συμβαίνει στην ενέργεια- είτε βλέπουμε νομοθετήματα και πολιτικές που δίνουν τη δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών είτε με ΣΔΙΤ είτε με παραχώρηση λειτουργιών ή και αρμοδιοτήτων που ανήκαν στο δημόσιο ή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η βασική λογική και αυτού του νομοσχεδίου είναι ότι ιδιωτικοποιεί την ανακύκλωση και αφαιρεί αρμοδιότητες από τους ΟΤΑ», υποστήριξε η κ, Πέρκα.
Μίλησε ακόμα για «μεταφορά αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση στο κεντρικό κράτος. για συγκεντρωτικό μοντέλο, συγχώνευση των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης της ανακύκλωσης, που την έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και χρεοκοπία κατασπαταλώντας τεράστιους δημόσιους πόρους».
ΝΙΚΗ: Νομοσχέδιο χωρίς κανένα σχέδιο
Ο ειδικός αγορητής του κόμματος ΝΙΚΗ, Κομνηνός Δελβερούδης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αφενός «πρόχειρο που δεν δικαιολογείται», όπως είπε, «για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμμονή «να προωθεί νομοσχέδια για την παραγωγή ενέργειας ακόμη και από απορρίμματα και μάλιστα, στους Ζώνες Απολιγνιτοποίησης, χωρίς κανένα σχέδιο για τις πραγματικές ανάγκες της χώρας».
«Όσον αφορά στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί μια πρόχειρη νομοθέτηση, που ως φαίνεται απειλεί τη μελλοντική λειτουργία της διαχείρισης αποβλήτων, λόγω των συγχωνεύσεων, απορροφήσεων και καταργήσεων των υφιστάμενων φορέων. Παράλληλα, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν στην πραγματική ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης, αλλά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος των περικοπών των ΑΠΕ», ανέφερε,
Πλεύση Ελευθερίας: Το νομοσχέδιο είναι αλλαγές σε νόμους που ψήφισε η ίδια η κυβέρνηση
«Το πολυνομοσχέδιο που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ούτε μεταρρύθμιση ούτε επανάσταση. Είναι ένα σύνολο αποσπασματικών διορθωτικών μέτρων για τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πράσινη μετάβαση στη χώρα μας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας.
Όπως είπε, «απαρτίζεται συνολικά από 84 άρθρα και τα 37, δηλαδή, σχεδόν τα μισά, είναι αλλαγές σε νόμους που ψήφισε η ίδια η κυβέρνηση».
«Έχετε μία συνολική προσέγγιση εμπορευματοποίησης της Πράσινης Μετάβασης. Το μοντέλο είναι πάρα πολύ απλό, υπάρχουν κάποια κονδύλια, τα οποία δίδονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να εισάγουν νέες μορφές ενέργειας και νέες διαδικασίες για την ανακύκλωση. Η εμπορευματοποίηση της μετάβασης, της Πράσινης Μετάβασης, δυστυχώς δημιουργεί μια κατάσταση στην οποία δεν μπορεί να υπάρχει στρατηγική. Η προσέγγιση σας δεν είναι συμπεριληπτική. Η διαδικασία της Μετάβασης, γίνεται κατά κύριο λόγο από μεγάλες επιχειρήσεις και στην πραγματικότητα τα κέρδη τα εισπράττουν λίγοι μεγάλοι όμιλοι, στην πράξη ολιγοπωλιακό καθεστώς και οι περισσότερες κοινωνικές ομάδες, βρίσκονται αποκλεισμένες από αυτό», τόνισε ο κ. Καζαμίας.
Σπαρτιάτες: Εξαρτόμαστε υπέρμετρα από τα κεφάλαια της ΕΕ για την υλοποίηση των έργων
Ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών, Ιωάννης Κόντης, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στο ποσοστό συμμετοχής των φωτοβολταϊκών στην ιδιωτική κατοικία, στην ιδιωτική παραγωγή».
«Έχουμε μόλις 6% παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη στιγμή που η Γερμανία έχει 65%», ανέφερε. Υποστήριξε ακόμα ότι «στο νομοσχέδιο , που υποτίθεται έχει σκοπό τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των αποβλήτων και της πρώτης ενέργειας και που αρχικά φαίνεται καλοδεχούμενη, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες ή μετρήσιμα αποτελέσματα που δεσμεύουν το κράτος ως προς την επιτυχία των προγραμμάτων».
«Εξαρτόμαστε υπέρμετρα από τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση των έργων αυτών, κάτι που αφήνει και περιθώρια καθυστερήσεων και αποτυχίας όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει όταν σταματήσουν να εισέρχονται και αυτά τα κεφάλαια και όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με την δική μας πλέον υποχρέωση να τα χρηματοδοτήσουμε, να τα τελειώσουμε», είπε ο κ. Κόντης.
Λαζαρίδης (ΝΔ): Το νομοσχέδιο είναι ένηα βήμα προς τα εμπρός
Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ένα ακόμα βήμα προς τα εμπρός, μια ακόμα σπουδαία μεταρρύθμιση όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ενίσχυση της αειφορίας στη χώρα μας και την επίλυση χωροταξικών και πολεοδομικών ζητημάτων».
«Είναι μια ακόμη απάντηση, όχι απλώς σε σημερινές ανάγκες, αλλά με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας πιο πράσινης και βιώσιμης Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης.
«Είναι πλέον σαφές ότι πρέπει να περάσουμε στη φιλοσοφία «του πληρώνω όσο ρυπαίνω» σύμφωνα με τον σχετικό Κανόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε τα υλικά τα οποία είναι υπό συνθήκες επαναχρησιμοποιούμενα, να μπορούν να ανακυκλώνονται.
Η κοινωνία δεν μπορεί να επιβαρύνεται συνολικά για παραλείψεις, αμέλειες ή αδράνειες και αυτό πρέπει να γίνει απολύτως σαφές και η παρούσα μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, αποσκοπεί στην αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης», πρόσθεσε.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, με τις τοποθετήσεις αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων.