Ο Αποστόλης Λάμπος απαριθμεί τις παραμέτρους βάσει των οποίων οι γονείς πρέπει να «επιλέγουν» το άθλημα που θα καταπιαστεί το παιδί τους. Και η πιο βασική από όλες; Να ακούν το παιδί τους.
Αυτή η ερώτηση ταλανίζει πολλούς νέους γονείς με παιδιά από 5 ετών και πάνω. Κατ’ αρχάς να πούμε εδώ την βασική αρχή ότι το άθλημα πρέπει να το επιλέγει το παιδί. Για παράδειγμα ο γιος μου, 5 χρονών, έχει ήδη δοκιμάσει ποδόσφαιρο, στίβο, κολύμβηση και καποέιρα. Ναι, ναι και τα εναλλακτικά αθλήματα μπορούν να παθιάσουν το παιδί σας.
Για να σας φύγει το άγχος σχετικά με το τί άθλημα θα κάνει το παιδί σας σε μικρή ηλικία, θα πρέπει να σας πω πως, ό,τι άθλημα και να κάνει θα πρέπει να το δει σαν παιχνίδι και όχι με τη μορφή πρωταθλητισμού. Αυτά αργότερα. Σε μικρή ηλικία το παιδί στο άθλημά του πρέπει να διασκεδάζει, διαφορετικά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.
Κι αυτό διότι η επιλογή ενός αθλήματος αποτελεί μια σημαντική απόφαση που μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην φυσική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξή του. Καθώς κάθε παιδί έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα, ικανότητες και προτιμήσεις, είναι σημαντικό η επιλογή να ταιριάζει στο παιδί σας.
Τί πρέπει να προσέξουμε:
- Ακούστε τα ενδιαφέροντά τους:
Κάθε παιδί έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα και πάθη. Ρωτήστε το παιδί σας τι το ενδιαφέρει και ποια αθλητικά δραστηριότητα θα ήθελε να δοκιμάσει. Είναι σημαντικό να τους επιτρέψετε να έχουν το δικαίωμα στην απόφαση αυτή.
- Λάβετε υπόψη τις ικανότητές τους:
Κατανοήστε τις ικανότητες του παιδιού σας. Αν κάποιος είναι ιδιαίτερα επιδέξιος, ένα άθλημα που απαιτεί καλές κινητικές δεξιότητες, όπως ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Αν το hand/foot-eye coordination (έτσι το λέμε στο χωριό μου) δεν είναι ανεπτυγμένο στην ηλικία που είναι, τότε μια αθλητική δραστηριότητα με πιο χαλαρό ή ατομικό ρυθμό, όπως κολύμβηση ή ποδηλασία, μπορεί να είναι η κατάλληλη.
- Εξερευνήστε τις επιλογές:
Καταρχάς, εξερευνήστε τις διάφορες διαθέσιμες επιλογές. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αθλήματα που μπορεί να ενδιαφέρουν το παιδί σας. Για παράδειγμα ο δικός μου γιος έκανε για τέσσερις μήνες καποέιρα και ποδόσφαιρο και τώρα θέλει να κάνει ενόργανη και ποδόσφαιρο. Κάντε λοιπόν έρευνα σχετικά με τα διάφορα αθλήματα και τις απαιτούμενες δεξιότητες για καθένα από αυτά και συσχετίστε τα με όσα βλέπετε στο παιδί σας όταν θα έρθει η ώρα να κάνετε την κουβέντα αυτή.
- Συνδυάστε το με το πρόγραμμα:
Λάβετε υπόψη το πρόγραμμα του παιδιού σας. Επιλέξτε ένα άθλημα που μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στο πρόγραμμα του, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Και οπωσδήποτε να προβλέψετε να υπάρχει και χρόνος για ελεύθερο παιχνίδι αλλά και για οικογενειακές δραστηριότητες. Μην κάνετε υπερβολές.
- Προωθήστε το θετικό πνεύμα:
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέα πράγματα και να μην φοβάται την αποτυχία. Η αθλητική δραστηριότητα πρέπει να είναι διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα για το παιδί σας, ώστε να ενθαρρυνθεί να συνεχίσει και να βελτιώνεται. Μάθετέ του το πόσο σημαντικό δώρρο είναι η ήττα. Δυναμώστε την αθλητική του ευσυνειδησία.
- Σεβαστείτε τις αλλαγές:
Το παιδί σας ενδέχεται να αλλάξει απόψεις σχετικά με το άθλημα. Δεν αποκλείεται να αλλάξει και δύο και τρία αθλήματα σε έναν χρόνο ή ακόμα και να μην θέλει να κάνει κανένα. Σεβαστείτ το. Εάν διαπιστώσετε ότι δεν είναι πλέον ενθουσιασμένο, μην το αναγκάζετε να συνεχίσει. Αντίθετα, επιτρέψτε του να δοκιμάσει κάτι άλλο που τον ενδιαφέρει.
Εσείς απλά πρέπει να είστε υποστηρικτικοί στις επιλογές του και καθόλου πιεστικοί. Ο αθλητισμός σε μικρές ηλικίες είναι παιχνίδι, είναι υγεία, είναι κοινωνικοποίηση και είναι διαμόρφωση δυνατού χαρακτήρα και προσωπικότητας.