Αναλυτικά ο σχεδιασμός – Απόλυτη εγρήγορση ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Έκκληση Κικίλια στους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά

Σειρά δράσεων περιλαμβάνει το σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο που παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που επισκέφθηκε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο έχει προχωρήσει και υλοποιηθεί ένας πολύ μεθοδικός σχεδιασμός, με περισσότερα εναέρια μέσα και περισσότερες δράσεις πρόληψης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα του συντονισμού και κάλεσε τους δήμους να συνεργαστούν, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει.

Συνολικά, φέτος 14.040 πυροσβέστες αποτελούν τη δύναμη πυρόσβεσης. Η Πυροσβεστική διαθέτει στόλο 3.654 οχημάτων (έναντι 3.410 το 2022) και 89 εναέρια μέσα (έναντι 83 το 2022).

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά και να στηρίξουν όλοι μαζί τους «μαχητές της πρώτης γραμμής που είναι οι 14.000 πυροσβέστες, οι 2500 εποχικοί πυροσβέστες και οι 4000 εθελοντές, που δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα υπόλοιπα σώματα».

Ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής το 2023

Συνολικά 16.580 πυροσβέστριες και πυροσβέστες αποτελούν τη συνολική δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος στη χώρα μας, ενώ 14.040 αποτελούν τη δύναμη πυρόσβεσης.

Από τη δύναμη πυρόσβεσης 8.784 είναι μόνιμο προσωπικό, 2.320 είναι 5ετους υποχρέωσης, ενώ υπάρχουν 500 δασοκομάντος και 2.436 εποχικοί πυροσβέστες.


Ο χάρτης κατανομής των εναέριων μέσων

Στο σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο περιλαμβάνεται και ο χάρτης με την κατανομή των εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής. Πρόκειται για τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα τα οποία θα είναι σε ετοιμότητα για να επιχειρήσουν στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Όπως αναφέρεται και στον σχεδιασμό το 2023 τα εναέρια μέσα που θα έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική είναι περισσότερα 89, έναντι 83 το 2022 και μόλις 61 το 2019.

Ο στόλος οχημάτων της Πυροσβεστικής

Ο συνολικός στόλος οχημάτων της Πυροσβεστικής για το 2023 είναι 3.654. Συγκεκριμένα: 2.079 υδροφόρα, 1.345 βοηθητικά, 230 ειδικού σκοπού.

Ο στόλος είναι μεγαλύτερος από τα 3.410 οχήματα του 2022, κατά 244 οχήματα.

Οι δράσεις πρόληψης

Στον σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης.

Καθαρισμοί

Πρόγραμμα Αντινέρο Ι (Υπολειπόμενα έργα) 72 εκατ. € (50 εκατ. € Ταμείο Ανάκαμψης + 22 εκατ. € Εθνικοί Πόροι) ➢Πρόγραμμα Αντινέρο ΙΙ 85 εκατ. € (50 εκατ. € Ταμείο Ανάκαμψης + 35 εκατ. € Εθνικοί Πόροι)

Καθαρισμοί δήμων

Διάθεση από ΥΠ.ΕΣ. 25 εκατ. € (από Μάρτιο τρέχοντος έτους)

Καθαρισμοί αρχαιολογικών χώρων

(Εξωτερικά) από τα προγράμματα Αντινέρο Ι & ΙΙ Επικαιροποιήθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών και δόθηκαν οδηγίες για τη σύνταξη των ειδικών σχεδίων. Έκδοση εγκυκλίου για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση από αρχαιολογικούς χώρους.

Επικαιροποιήθηκε η Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθμόν 20/2023 με θέμα «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».

Ενίσχυση μηχανισμού μέσω Prepositioning Program, στο οποίο συμμετέχουν έξι (6) χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Μάλτα, Γαλλία και Σλοβακία) για 2 μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) με δυνάμεις που εγκαθίστανται στην Αρχαία Ολυμπία, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
Εκστρατεία ενημέρωσης κοινού.

Πηγή:protothema.gr